Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

I dalje kritično

Situacija u Tuzli izmakla kontroli: Za petak najavljeni prosvjedi diljem zemlje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U četvrtak je oko 5.000 građana Tuzle izašlo na ulice i prosvjedovalo. Došlo je i do sukoba s policijom, a prosvjed se do kraja dana proširio i u druge djelove grada. Za petak su najavljeni novi prosvjedi diljem zemlje.

Oko 5.000 nezadovoljnih građana Tuzle izašlo je u četvrtak na ulice. Tijekom prosvjeda uništen je prvi kat Vlade Tuzlanskog kantona koji je kamenovan. Na ulicama su zapaljene gume, a prosvjednici su uništili i zastavu Tuzlanskog kantona koju su skinuli sa zgrade.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kaznena prijava Na aerodromu u Zadru uhvaćeno dvoje mladih Rusa: Policija odmah posumnjala da nešto nije u redu Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Tijekom dana je 20-ak pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona primljeno u hitnu službu Doma zdravlja Tuzla. Uglavnom je riječ o lakšim tjelesnim ozljedama. Isto tako, pripadnik interventne policije teško je ozlijeđen tijekom sukoba koji su izbili u tom gradu, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije Izudin Šarić.

'Ozlijeđeni policajac u životnoj je opasnosti', izjavio je Šarić. Nakon sukoba s prosvjednicima liječničku pomoć zatražilo je dvadeset policajaca kojima su utvrđene uglavnom lakše ozljede.

Lokalni mediji izvijestili su kako je najmanje osam prosvjednika uhićeno u popodnevnim satima nakon eskalacije sukoba pred sjedištem vlade Tuzlanske županije. Nakon toga je nastupilo primirje, a onda su oko 19 sati ponovno izbili neredi. Sukobili su se specijalci i prosvjednici koji su kamenjem gađali sve oko sebe.

Specijalci su ih, nakon nekog vremena, uspjeli rastjerati. Građani su bijesni, kažu da nikada nisu doživjeli ovako policijsko nasilje i brutalnost. Reporteru Dnevnika Nove TV Andriji Jarku prilazili su i građani koji su mu kazali da su ih policajci tukli u kafićima te da su im čak upadali u stanove. Oni, naravno, imaju drugu verziju cijeloga događaja.

Prosvjed se do kraja dana proširio i na ostale djelove grade. Ulice su prepune stakla i kamenja. Policije je jako puno, a pregledavaju sve, posebice autobuse jer misle da pristižu novi prosvjednici. U večernjim je satima došlo do masovnih pljački radnji i provala u niz objekata u različitim dijelovima tog grada, izvjestili su lokalni mediji pozivajući se na policijske izvore.

'Ovo više nisu prosvjedi, to su masovne pljačke', izjavio je glasnogovornik tuzlanske policije Izudin Šarić kako ga citira agencija Fena. Dodao je kako je policija definitivno odlučila stati u kraj ovakvim izgredima.

Nakon što je dobila informacije o početku masovnih krađa po trgovinama policija u Tuzli je krenula u akciju privođenja počinitelja koji su iskoristili kaotično stanje u gradu. Najveći broj pljački počinjen je u naselju Slatina a na meti provalnika našla se i jedna robna kuća u središtu grada.

Policija je na kraju uspjela rastjerati prosvjednike, a za petak su najavljeni novi prosvjedi diljem zemlje.

VIDEO Neredi u Tuzli: 'Mjesecima nemam što za jesti'

U Mostaru prosvjednici blokirali promet

Više desetaka prosvjednika blokiralo je automobilski promet u četvrtak na središnjem gradskom trgu u Mostaru solidarizirajući se s prosvjednicima širom zemlje koji su se i sukobili sa snagama reda.

Po izvješću lokalnih medija prosvjed je organiziran u poslijepodnevnim satima sasvim spontano kada su se počeli okupljati uglavnom mladi ljudi. U jednome trenutku se oko 200 osoba sa središnjega gradskog Španjolskog trga pomaklo prema prometnici te je blokiralo promet vozila. Prosvjednici su zapalili dva kontejnera sa smećem te uzvikivali u 'Lopovi' i 'Hoćemo promjene'.

Prosvjedovali i građani Sarajeva


Više stotina građana Sarajeva okupilo se u četvrtak ispred zgrade Vlade Kantona Sarajeva kako bi podržali prosvjednike iz Tuzle. Građani glavnog grada su pozivali na masovnije prosvjede i uzvikivali parole 'Lopovi, napolje' i 'Vi ste banda'.

Nešto iza 15 sati došlo je do sukoba između prosvjednika i policije u kojima su ozlijeđena četiri policajca. Policija je uhitila nekoliko građana. Situcija se smirila oko 16:30 sati, javlja Klix.ba.

Prosvjednici i na ulicama Bihaća

I na ulicama Bihaća okupilo se nekoliko stotina građana. Skupina ljudi pokušala je ući u zgradu vlade Unsko-sanskog kantona, koju su potom zasuli jajima. 'Oni pište, nose transparente, ali situacija je mirna i pod kontrolom. Pojačano je i prisustvo pripadnika MUP-a', rekao je policijski glasnogovornik Fadil Balić.

Hitne konzultacije zbog pogoršanog sigurnosnog stanja

Zbog kaotičnog stanja na području Federacije Bosne i Hercegovine premijer tog entiteta Nermin Nikšić pozvao je u četvrtak na hitan sastanak čelnike sigurnosnih agencija.

Nikišć je istaknuo da svi imaju pravo na mino okupljanje, ali ne i na nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti i uništavanje imovine, javlja Klix.ba. Izrazio je i žaljenje zbog činjenice da je ugrožen život jednog policajca. 'Dobili smo informaciju da je policajac izašao iz stanja šoka i da komunicira. Nadamo se da će se oporaviti i vratiti na posao, ali izražavamo žaljenje i zbog svih ozlijeđenih građana', kazao je Nikišić.

Sve građane je pozvao da kulturnim dijalogom i argumentima porazgovaraju o svim problemima. 'Jer uništavanjem imovine, tučom i napadanjem policajaca i uništavanjem vozila do rješenja situacije nećemo doći', kazao je Nikišić te dodao da svatko ima pravo na slobodno okupljanje i mirno izražavanje nezadovoljstva , ali ne i na nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti i uništavanje imovine. (Hina/S.V./A.J.)
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene