Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za Dnevnik Nove TV

Čović o stanju u BiH: "Gospoda Bošnjaci moraju razumjeti da Hrvati moraju birati svoje predstavnike"

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bio je gost Dnevnika Nove TV u kojem je govorio o stanju u toj zemlji.

S Draganom Čovićem je u Mostaru razgovarao reporter Mario Jurić.

"Kaže Izetbegović da ste odbili model po kojem on ne bi bio član Predsjedništva BiH. Je li to točno", pitao je Jurič.

"Ne znam na koji prijedlog misli s obzirom na to da on prijedlog nije dao 8 mjeseci", kazao je Čović.

Jurič je podsjetio da Izetbegović kaže kako će do dogovora doći samo ako popusti hrvatska strana. Čović kaže kako hrvatska strana sudjeluje u razgovorima već dvije godine, otkad su potpisali suporazum za Mostar. "Hrvatska strana čini sve da usuglasimo standarde s EU standardima", rekao je i istaknuo da "gospoda Bošnjaci moraju razumjeti da Hrvati moraju birati svoje predstavnike".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POZDRAVILI ODLUKU Borell potvrdio: "BiH se uskladila s odlukom o uvođenju sankcija Rusiji"

Je li realno očekivati BiH u NATO-u, pitao je reporter.

"Hrvatski narod želi EU put i NATO savez", kazao je.

Područje Brčkog je Izetbegović je ocijenio kao potencijalno mjesto nestabilnosti. Trebaju li se Hrvati tamo bojati, pitao je reporter Dnevnika Nove TV.

"Apsolutno ne. Ne smijemo tako razmišljati. BiH je cjelovita, jednaka je ugoroza od Posavine, središnje Bosne do Hercegovine. Na taj način razmišljati je pogrešno i trebamo stvarati ambijent da nema ni iskrice, a ne nekog ozbiljnijeg sigurnosnog problema", kazao je Čović te dodao kako sve rješavaju isključivo mirnim putem - razgovorima. "Ljudi su zabrinuti kad vide slike iz Ukrajine", kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "OBRAČUN SA SRBIMA" Dodik napustio sjednicu Predsjedništva: "Ako pada Ustav, pada i država"

Dodik je htio da BiH ostane neutralna, a vi ste osudili rusku invaziju. Je li to narušilo vaš odnos s Dodikom, pitao je Jurič, a Čović odgovorio: "Nikad nisam podržavao Dodika u svemu. Više podržavam Izetbegovića, to govore naše susreti, naši razgovori. To što zagovara Dodik stvar je politike".

Reportera je zanimalo i je li Čoviću sada žao što je rekao "čuvajte mi Republiku Srpsku"?

"Ne. Zašto bi mi bilo žao, time čuvamo ustav BiH. Bez ustava imamo anarhiju", kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAPADNI BALKAN TREBA ZAŠTITU Dramatično pismo: ''BiH je u opasnosti, plan o Velikoj Srbiji još je živ, EU i NATO moraju reagirati''

Što se tiče prisutnosti međunarodnih oružanih snaga u BiH, gost Dnevnika Nove TV smatra da trebaju biti tamo. Vidi ih kako jamac da BiH želi biti u NATO savezu, ali i kao psihološki element sigurnosti.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović U DNEVNIKU NOVE TV Ivana Petrović o stanju u BiH: "Moguće da je Vučić u godini pred izbore spreman izazvati konflikt na Kosovu i istoku Republike Srpske"

"Tu su da imaju rutial, da obilaze prostorom, sagledavaju situaciju.
Nismo mi samo izvorište potencijalnih problema", kazao je i dodao kako je netko iz bilo kojeg dijela svijeta mogao doći i napraviti incident.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene