Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAPADNI BALKAN TREBA ZAŠTITU

Dramatično pismo: ''BiH je u opasnosti, plan o Velikoj Srbiji još je živ, EU i NATO moraju reagirati''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice za BiH Christian Schwarz-Schilling i Valentin Inzko uputili su dramatični apel čelnicima Europske unije i NATO-a da zaštite Zapadni Balkan, a posebice BiH, od scenarija koji bi bio nalik na ukrajinski jer u tom dijelu Europe, kako tvrde, još žive planovi o uspostavi Velike Srbije.

U zajedničkom pismu kojega su adresirali na predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice za BiH Christian Schwarz-Schilling i Valentin Inzko su upozorili kako bi čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogli iskoristiti agresiju Rusije na Ukrajinu te isprovocirati incidente ili čak novi rat.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Brojni detalji Putin otkrio zašto ga je Trump korio te poručio: "Šaljem vojsku na granicu s Finskom" Aleksandar Vučić U strahu su Rusi koji su pobjegli u Srbiju u strahu za život: "Stiglo nam je pismo. Bilo je šokantno"

''Srbija i Republika Srpska nisu ostvarile svoje ciljeve iz 90-ih. Pored toga njeguju veoma bliske odnose s Rusijom. Stoga se pribojavamo da bi se sadašnja agresija na Ukrajinu mogla proširiti i na Zapadni Balkan, prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo", navode oni u zajedničkom pismu čiji sadržaj u srijedu citira Deutsche Welle (DW).

Kao najbolje rješenje koje bi spriječilo izbijanje nove krize na europskom tlu predlažu "što brže i nebirokratsko" primanje BiH u EU te ističu kako je to i neka vrsta moralne obveze s obzirom na činjenicu da je Unija uvođenjem embarga na isporuku oružja 90-ih godina zapravo onemogućila napadnutome da se brani od agresije.

Inzko i Schwarz-Schilling vjeruju kako je u Dodikovoj glavi još živ plan za secesiju Republike Srpske, iako on o tome sada ne govori, a Rusija kao i Srbija ističu kako podržavaju teritorijalni suverenitet BiH.

Pozvali su stoga NATO i glavnog tajnika Stoltenberga da pruži "snažna jamstva stanovništvu BiH da neće biti ostavljeni na cjedilu, kao prije 30 godina". To bi, kako sugeriraju, trebalo učiniti poduzimanjem neophodnih koraka u cilju sprječavanja prijetnji postojanju Bosne i Hercegovine.

Konkretan način da se to učini, kako navode, bio bi stacioniranje postrojbi NATO-a i EUFOR-a kod Brčkog te na granici između BiH i Srbije.

"Nitko ne zna koji su sve Putinovi ciljevi. Zato Vas molimo da učinite sve što je u Vašoj moći da zaštitite BiH. Njeni građani moraju dobiti jamstva NATO-a u slučaju da se rat proširi na Zapadni Balkan", kazao je Inzko. Dodao je kako je formula "miran Balkan – sigurnija Evropa" nezamjenjiva te kako u posljednjih 15 godina nije vidio tako velik interes međunarodne zajednice za BiH kao sad i da mu je zbog toga jako drago.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "RAZMJENA MIŠLJENJA" Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov nazvao Milorada Dodika, tema - provedba "dogovora s Putinom"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna očekuje pritiske Vučić otkrio hoće li Srbija podići borbenu spremnost vojske, kritizirao i hrvatske medije: "Sankcije Rusiji nećemo uvesti sve dok..."

Za Srbiju Schwarz-Schilling i Inzko imaju poruku da svojim ponašanjem u odnosu na ukrajinsku krizu pokazuje kako nije ni zaslužila članstvo u EU jer odbija slijediti njenu politiku prema Rusiji odnosno uvesti sankcije.

Posjećaju da je i prvi visoki predstavnik za BiH Carl Bildt svojom objavom na Twitteru 27. veljače kazao da se Srbija svojim stavom prema Rusiji sama diskvalificirala iz procesa pridruživanja jer zemlje koje ne dijele europske vrijednosti ne trebaju ni imati mjesto u Uniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene