Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U DNEVNIKU NOVE TV

Ivana Petrović o stanju u BiH: "Moguće da je Vučić u godini pred izbore spreman izazvati konflikt na Kosovu i istoku Republike Srpske"

Europski čelnici upozoravaju na moguću destabilizaciju i na našem bližem području. U BiH stiže najavljeno vojno pojačanje EUFOR-um, a Kosovo traži stalnu američku vojnu bazu. U ponedjeljak je ministar Sergej Lavrov, jedan od ključnih ljudi Vladimira Putina, telefonski je razgovarao s Miloradom Dodikom.

U Dnevniku Nove TV novonastalu situaciju komentirala je urednica vanjske politike Ivana Petrović.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Petrović je na početku kazala kako tumači Dodikove poruke. Naime, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u ponedjeljak je kazao kako se neće pridružiti sankcijama EU-a protiv Rusije.

Urednica vanjske politike kaže da su te izjave "proruske i kompatibilne s Vučićevim".

"Vidjeli smo što Vučić govori, okomljuje se na Hrvatsku i susjede. Mogao bi se osloniti na rusku ruku, nervozan je u izbornoj godini. Moguće da je Vučić u godini pred izbore spreman poduzeti, izazvati manji konflikt na Kosovu i istoku Republike Srpske. Ne bi to bila legitimna vojska, nego paravojske. Trusno je i u Crnoj Gori koja mora imenovati novu vladu, ima snažnu rusku infrastrukturu", kazala je i dodala kako bi i Sjeverna Makedonija, koja ima kompromitiran sigurnosni sustav, mogla biti destabilizirana.

Voditelji Dnevnika Nove TV pitali su je očekuje li da će se Papa uključiti kao posrednik u ovim mirovnim preogovorima.

"Ne. Ne očekujem i ne volim kritizirati Papu, ali doista na ovom postupanju njega i Vatikana ne može nitko pljeskati. Ostala sam iznenađena što je otišao u rusko velesposlanstvo. Pape ne ide po veleposlanstvima. Već kad je otišao u rusko, zašto nije otišao u ukrajinsko?", pita se Petrović te dodaje kako iz Svete Stolice nema suvislog odgovora, a ukrajinska Crkva osjeća se poniženo od Vatikana još od 2016. kad im je odbijena audijencija.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene