Na radnom ručku premijer Andrej Plenković sastao se s veleposlanicima država članica Europske unije. Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić kazao je kako su teme razgovora bile prihvat izbjeglica iz Ukrajine i očekivanja oko izborne reforme u BiH.


"Nadamo se da će se postići dogovor između hrvatskih i bošnjačkih predstavnika o reformi prije samih izbora. Izvijestit ćemo i kako mi vidimo tu situaciju u kojoj se dogodila anomalija da onaj koji predstavlja hrvatski narod nije legitimni predstavnik", kazao je državni tajnik za političke poslove Frano Matušić u petak nakon sastanka s veleposlanicima.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o aferi HDZ-ovaca: "To mi uzima dušu. Očito Europski sud priprema teren, pa to pušta u javnost" Andrej Plenković Plenković: ''Znamo za te poruke već mjesecima, sve je ovo jedno veliko ništa. Da citiram Milanovića...''

"Otvaramo sve za prihvat izbjeglica, o čemu je premijer Plenković upoznao veleposlanike, da je Hrvatska otvorila prostor za izbjegloice, kao i prostor na tržištu rada", rekao je Matušić te se osvrnuo na sankcije Rusiji.

"Razgovarali smo o sankcijskom režimu koji će pogoditi prije svega vrh Ruske Federacije, dakle vodstvo predsjednika Putina i ostalih njegovih suradnika. One su usmjerene ciljano, upravo da oslabe snagu onih koji su najsnažniji u podršci ruskom režimu ili na bilo koji način sudjeluju u agresiji na Ukrajinu", naglasio je.

U Ministarstvu vanjskih poslova nisu zabrinuti zbog situacije s pokušajem uručivanja note hrvatskom atašeu u Moskvi, što je on odbio.

Rusku notu Matušić je nazvao neprihvatljivom te dodao kako se u Ukrajini nalazi samo nekoliko hrvatskih dobrovoljaca. 

"Nas to ne zabrinjava, mi smo na tragu zajedničkih odluka Europske unije i NATO saveza", rekao je Matušić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na radnom ručku s veleposlanicima država članica Europske unije u Hrvatskoj kojem je, u prigodi francuskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, domaćin veleposlanik Francuske Republike Gaël François Veyssiere.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju