Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dragan Čović ostaje u pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žalbeno vijeće Suda BiH je odlučilo da predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je prošlog tjedna nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, ostane u pritvoru, čime je odbijena žalba Čovićeve obrane da ga se pusti iz pritvora do izricanja pravomoćne, prvostupanjske presude.

Određujući Čoviću pritvor, Sud BiH takvu je mjeru obrazložio "postojanjem opasnosti od njegova bijega".

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Žalbeno vijeće suda BiH je zatražilo od Čovićeve obrane dokaze o njegovu materijalnom stanju, ali predsjedatelj Žalbenog vijeća Vlado Adamović ustvrdio je kako obrana nije prijavila stan u Hrvatskoj, koji je u vlasništvu Čovićeve supruge i čija je vrijednost 250.000 konvertibilnih maraka (oko 125.000 eura). 

Ta činjenica, kao i činjenica da Čović posjeduje hrvatsko državljanstvo, po objašnjenju Žalbenog vijeća Suda BiH, može utjecati na to da Čović pobjegne u Hrvatsku.

Čovićev branitelj, mostarski odvjetnik Josip Muselimović, izjavio je kako je očekivao Čovićevo puštanje iz pritvora, jer je obrana, po njegovim riječima, prikupila valjane dokaze i argumente da mjera pritvora nije neophodna i da je nezakonita.

Komentirajući primjedbu Žalbenog vijeća da obrana nije prijavila stan Čovićeve supruge u Hrvatskoj, Muselimović je kazao kako to nije imovina osobe protiv koje se vodi kazneni postupak. 

"Osim toga Čović je dao izjavu kako se neće kriti i da neće bez odobrenja Suda napustiti mjesto boravka. On je također dao jamstvo na imovinu, koja se procjenjuje na 500.000 konvertibilnih maraka (oko 250.000 eura). Čović je također bio spreman prihvatiti i sve dodatne mjere koje bi mu ograničavale mogućnost posjećivanja mjesta i osoba izvan mjesta boravka", rekao je Muselimović.

Po Muselimovićevu tumačenju, zadražavanjem Čovića u pritvoru
povrijeđeni su Zakon o kaznenom postupku i Europska konvencija o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda na Čovićevu štetu.

Muselimović je rekao kako će se, unatoč Čovićevu zadržavanju u
pritvoru, obrana odazivati na buduća ročišta u ovom sudskom postupku, na kojima se očekuje izricanje pravomoćne presude.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene