Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Drugog dana suđenja Paulu Manafortu, bivšem voditelju predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, američki predsjednik pozvao je na prekid istrage o umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016., prenosi u srijedu Reuters.


Paul Manafort (69) je suočen s 18 točaka optužnice, a tužitelji su objavili da se posebice žele usredotočiti na točku optužnice prema kojoj je Manafort zaradio više od 60 milijuna dolara lobiranjem za bivšu prorusku vladu u Ukrajini i da "znatan postotak" tog iznosa nije prijavio.

Vezani članci Jelena Veljača i Nataša Janjić Medančić Javno poticanje na nasilje i mržnju? Hrvatska komora socijalnih radnika tuži dvije glumice, oglasila se Nataša Janjić Medančić Joe Biden vs Donald Trump - 3 Tko je Putinovo štene, a tko se zaključao u podrum? Ovo su najupečatljiviji trenuci  kampanje u SAD-u

Istragu vodi posebni tužitelj Robert Mueller, a suđenje za poreznu i bankovnu prijevaru na saveznom sudu u Virginiji biti će prvi test Muellerove sposobnosti da izbori osuđujuću presudu bivšem suradniku Donalda Trumpa. Tri ostala suradnika, među kojima je i Manafortov poslovni partner Rick Gates, priznali su krivnju i surađuju s Muellerovom istragom.

Predsjednik Trump je već u nekoliko navrata kazao da istraga predstavlja gubitak vremena i novca, a danas je na Twitteru pozvao ministra pravosuđa da stane na kraj tom "lovu na vještice".

"Ovo je grozna situacija i ministar pravosuđa Jeff Session bi smjesta trebao zaustaviti taj lov na vještice, prije nego još više baci mrlju na našu zemlju. Bob Mueller je totalno konfliktna osoba, a njegovih 17 bijesnih demokrata koji za njega rade prljavi posao su sramota za SAD", napisao je američki predsjednik na Twitteru.

Rusija odbacuje bilo kakvo miješanje u izbore, a Trump također negira bilo kakvo uplitanje svoje kampanje. Američke obavještajne službe su zaključile da je Moskva naredila hakiranje servera političkih skupina i širenje dezinformacija na društvenim mrežama o demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton.

Pitanje dosluha s Rusijom nije u srži postupka protiv Manaforta jer optužnice koje su protiv njega podignute odnose se na razdoblje prije nego što je preuzeo vođenje Trumpove kampanje. (Hina)