Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump povukao je u srijedu sigurnosne ovlasti bivšem čelniku CIA-e Johnu Brennanu, kojega optužuje za zloupotrebljavanje pristupa povlaštenim informacijama kako bi "sijao razdor i kaos" oko njegove administracije.


Trump je najavio reviziju ovlasti još nekolicine bivših obavještajnih i vladinih dužnosnika, redom njegovih kritičara, među kojima su i bivši čelnik Nacionalne obavještajne službe James Clapper, bivši direktor FBI-ja James Comey, Obamina savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice, bivši direktor Nacionalne sigurnosne agencije Michael Hayden i bivša zamjenica državnog tužitelja Sally Yates.

Vezani članci Trumpove ruke Trump želi uvjeriti svijet da su ove fotografije fotošopirane, no kako mu vjerovati kad stalno laže? Slika nije dostupna Direktor CIA-e poručio Trumpu da pazi što priča

Brennan, čelnik Središnje obavještajne agencije (CIA) za vrijeme Trumpova prethodnika, demokratskog predsjednika Baracka Obame, oštar je kritičar novoga predsjednika i čest gost televizijskih emisija u kojima napada Trumpovu vanjsku politiku.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je da se Brennan upuštao u "sve mahnitije komentare" i zloupotrebljavao svoje ovlasti pristupa povlaštenim informacijama, koje je koristio kako bi "sijao razdor i kaos".

"U ovome trenutku, sve eventualne koristi koje bi viši dužnosnici mogli imati od konzultacija s Brennanom nadjačane su rizicima koji proizlaze iz njegova nepredvidljivoga ponašanja. To ponašanje iskušalo je i probilo granice svake profesionalne pristojnosti koja mu je ukazana", prenijela je Sanders Trumpove riječi.

Dan ranije, Brennan je na Twitteru osudio predsjednikove napade na njegovu bivšu savjetnicu Omarosu Manigault Newman, koja je napisala knjigu u kojoj je kritična prema svojem bivšem šefu Trumpu.

Odluku o opozivu ovlasti Brennan je okarakterizirao kao dio Trumpove kampanje utišavanja kritičara.

"Taj potez dio je širih Trumpovih nastojanja uperenih na suzbijanje slobode govora i kažnjavanje kritičara", napisao je Brennan na Twitteru. "Sve Amerikance, uključujući obavještajne stručnjake, trebala bi ozbiljno zabrinuti cijena koja se plaća za otvoreni govor", napomenuo je Brennan, koji je Trumpov potez u intervjuu za MSNBC nazvao "politički motiviranim". (Hina)