Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud, koji je suzio domet presuda nižih sudova koji su u cijelosti blokirali Trumpovu izvršnu naredbu od 6. ožujka, rekao je da će u listopadu otvoriti raspravu o zakonitosti ove odluke, jedne od najvažnijih Trumpovih odluka u prvim mjesecima njegova predsjedanja.


Američki Vrhovni sud uručio je u ponedjeljak pobjedu predsjedniku Donaldu Trumpu odobrivši njegovu privremenu zabranu ulaska u Sjedinjene Države putnicima iz šest većinski muslimanskih zemalja i svim izbjeglicama za ljude koji nemaju jake veze sa Sjedinjenim Državama te rekao da će ove jeseni odlučiti o zakonitosti te naredbe.

Vezani članci Prvo sučeljavanje Donalda Trumpa i Joe Bidena - 3 Trump tužio Twitter, Facebook i Google, smatra da je žrtva cenzure: "Ovo je prekrasan razvoj za slobodu govora" Amy Coney Barrett Tko je sutkinja koju je Trump nominirao za Vrhovni sud: Majka sedmero djece koja zagovara nošenje oružja i protivi se pobačaju

Ovaj slučaj predstavlja veliki ispit predsjedničkih ovlasti. Suci, u svojoj nepotpisanoj odluci, odobrili su dijelove žurnog zahtjeva Trumpove administracije da odmah provede naredbu dok se nastavlja pravna bitka.

Sud, koji je suzio domet presuda nižih sudova koji su u cijelosti blokirali njegovu izvršnu naredbu od 6. ožujka, je rekao kako će otvoriti raspravu u listopadu o zakonitosti ove jedne od najvažnijih Trumpovih odluka u prvim mjesecima njegova predsjedanja.

Naredba od 6. ožujka pozvala je na 90-dnevnu zabranu ulaska putnicima iz Libije, Irana, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena i 120-dnevnu zabranu za sve izbjeglice kako bi se omogućilo vladi da uvede strože provjere. Odluku su blokirali savezni suci prije nego što je prema planu trebala stupiti na snagu 16. ožujka.

Obje zabrane sada trebaju stupiti na snagu djelomice u naredna 72 sata, temeljem memoranduma koji je Trumpova administracija izdala 14. lipnja.

Čak i prije odluke Vrhovnog suda zabrana se odnosila samo na nove podnositelje zahtjeva za vizom, ne na ljude koji već imaju vizu ili na one koji stalno borave u Sjedinjenim Državama, dakle imaju zelenu kartu. Izvršna naredba isto tako izuzima strance koji žele ući u Sjedinjene Države kako bi nastavili posao ili studij, posjetili supružnika, dijete ili roditelja koji je američki državljanin ili zbog "važnih poslovnih ili profesionalnih obveza". Izbjeglice u tranzitu ili oni koji već imaju dozvolu mogli bi putovati u Sjedinjene Države prema ovoj izvršnoj naredbi.

Sudci su rekli kako će zabrana putovanja stupiti na snagu "za strane državljane koji nemaju bona fide veza s osobom ili entitetom u Sjedinjenim Dravama". To pokazuje da ljudima iz šest navedenih zemalja i izbjeglicama koji imaju obiteljske, poslovne ili druge veze ne može biti zabranjen ulazak.

Trump je danas izrazio zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda i ocijenio to "pobjedom" za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država. "Kao predsjednik, ne mogu dopustiti da u našu zemlju ulaze ljudi koji nam žele zlo. Želim ljude koji mogu voljeti SAD i njegove građane i koji će biti dobri radnici", istaknuo je Trump u priopćenju.

"Odluka koju je jednoglasno donio Vrhovni sud jasna je pobjeda za našu nacionalnu sigurnost", dodao je, istaknuvši da je njegova odgovornost "broj jedan" kao vrhovnog zapovjednika jamčiti sigurnost Amerikanaca. (Hina)