Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NE PRESTAJE S PROVOKACIJAMA

Dodik najavio nove planove za odvajanje Republike Srpske iz BiH: "Nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je u utorak nove korake koji bi vodili ka izdvajanju Republike Srpske iz BiH, no iz oporbe u tom entitetu su mu odmah poručili da ne računa na njihovu potporu u takvim planovima koje su ocijenili opasnom avanturom.

Milorad Dodik je uoči sjednice vrha njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) novinarima u Banjoj Luci kazao kako će potkraj listopada ili početkom studenog ta stranka parlamentu RS proslijediti prijedlog odluka kojima bi se odbilo sudjelovanje u oružanim snagama države, državnim policijskim agencijama i obavještajnoj službi (OSA) te Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću. Pojasnio je kako bi to značilo da će RS istodobno formirati svoje slične institucije koje bi bile pandan državnim.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije"

Ustvrdio je kako to ne bi bio korak ka razbijanju teritorijalnog integriteta BiH nego "vraćanje suvereniteta RS-u".

"Nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama... Naša je procjena da u ovom trenutku nema natrag", kazao je Dodik.

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) koja je trenutačno vodeća među oporbenim strankama u RS odmah su reagirali najavom kako Dodik na njihovu potporu u provedbi ovakvih planova ne treba računati.

"Prijedlozi Milorada Dodika i SNSD-a, koji najavljuju radikalne mjere, nemaju ničiju potporu i očevidno je da za cilj imaju stvaranje sukoba i političkog kaosa u Republici Srpskoj i BiH", stoji u reagiranju predsjedništva PDP-a.

Dodali su kako bi prioritet parlamenta RS morala biti borba protiv korupcije u svim dijelovima društva te procesuiranje osoba koje su u to umiješane. Istaknuli su kako Dodik svoje radikalne prijedloge iznosi u trenutku kada je otvorena afera povodom činjenice da je zdravstveni sustav koji je pod nadzorom Dodikovih kadrova teško oboljele od COVID-a u bolnicama liječio industrijskim umjesto medicinskim kisikom za što je nužno utvrditi odgovornost.

"Posebice tražimo jasne odgovore u aferi 'Kisik' koja je šokirala i uznemirila javnost, jer je prema dostupnoj dokumentaciji RS godinama nabavljala lijek medicinski kisik od neovlaštenih tvrtki koje nisu imale dozvolu za promet lijekova, čime su ugroženi životi i zdravlje velikog broja ljudi u svim dijelovima RS", naveli su iz PDP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene