Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSJET IZRAELU

Dodik izazvao novi diplomatski skandal: "Nismo spremni biti dio histerije Zapada"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izazvao je novi diplomatski skandal nakon što se u Izraelu, kamo je otputovao u neku vrstu privatnog posjeta, sastao u srijedu s ruskim veleposlanikom u toj zemlji i taj susret iskoristio kao bi ponovo hvalio politiku koju trenutačno vodi Moskva ratujući protiv Ukrajine.

"U ovom trenutku kada svijet i jedan dio kolektivnog Zapada pokušavaju svaliti na Rusiju svu krivnju svijeta mi smo jasno poručili da nismo spremni biti dio te histerije Zapada i ne želimo biti dio politike sankcija koje one uvode Rusiji nego želimo suradnju. To moj dolazak ovdje potvrđuje", izjavio je Milorad Dodik za televiziju Republike Srpske (RTRS) nakon susreta s ruskim veleposlanikom u Izraelu Anatolijem Viktorovim.

Govorio o ruskoj povijesti, narodu i državi

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Milorad Dodik bizarne poruke Dodik organizirao "narodni miting", njegov suradnik stajao uz Anu Brnabić i urlao: "Ne želimo u pedersku EU!"

Dodao je kako u RS-u stalno nastoje pokazati "želju za suradnjom, privrženost i poštovanje prema moćnoj ruskoj povijesti, ruskom narodu i ruskoj državi".

Viktorov je kazao da je zahvalan Dodiku jer je našao vremena za ruskog veleposlanika u Izraelu te kako se zalaže da njih dvojica zajedno "ne dopuste iskrivljavanje povijesti". Dodik je rekao da Viktorova poznaje iz nekih ranijih razdoblja i to iz BiH, no ostalo je nejasno zašto se on kao član Predsjedništva jedne države sastaje s veleposlanikom neke druge u trećoj zemlji.

Iz oporbe mu ljutito odgovorili

Na to su odmah reagirali iz oporbene parlamentarne Naše stranke upozoravajući kako je Dodik posjet Izraelu zlorabio ne bi li pridonio jačanju ruskog utjecaja.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik vučić htio izbjeći protokol Dodik: "Srbi i Hrvati su imali tešku prošlost. I jedni i drugi zaslužuju bolju budućnost. Odluka Zagreba je neprihvatljiva''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u bratuncu Dodik u kampanji: Protivi se suživotu i reformama, a Srebrenicu naziva "propagandom"

Točan karakter Dodikova puta u Izrael nije pojašnjen, a tamo ga je kao jedini dužnosnik primio Avigdor Lieberman, trenutačni ministar financija. S njim je Dodik suradnju uspostavio ranije kao s liderom nacionalostičke stranke Izrael Naš dom koja okuplja pretežito imigrante s područja nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

"Želja mi je da RS u budućnosti bude neovisna"

Dodikov pokupšaj da se sastane i s predsjednikom Izraela Isaacom Herzgom u utorak je propao jer se šef židovske države s njim tek usputno rukovao. Uspjelo mu je samo razgovarati s jeruzalemskim patrijarhom Teofilom III i predsjednikom Svjetske cionističke organizacije Yaakovom Hagoelom.

Posjetio je i Zid plača u Jeruzalemu i tamo, sukladno običajima, ostavio poruku na papiriću sa svojom željom. "Moja je želja da RS u budućnosti bude neovisna", rekao je Dodik novinarima koju je želju napisao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene