Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Devastiranje spomenika

Documenta: Veličanjem ratnih zločinaca ne pridonosimo miru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta osudio je nedavnu devastaciju novoga spomenika Oluja 95 u središtu Knina, ističući da takav čin uz ispisivanje nacionalističkih grafita, među kojima su i oni koji veličaju optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića, ne pridonosi normalizaciji odnosa i izgradnji održivog mira.

Documenta u priopćenju izražava osudu i žaljenje nad postupcima nepoznatih počinitelja koji su u noći s nedjelje na ponedjeljak oštetili novi spomenik koji je u središtu Knina otkriven 4. kolovoza, uoči obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja". Napominje da su na spomeniku, inače spomen-obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, osvanuli grafiti uvredljivog i nacionalističkog sadržaja, a uništeno i nekoliko svjetiljki koje simboliziraju svijeće za poginule.

'Ovim putem izražavamo osudu i žaljenje nad postupcima nepromišljenih pojedinaca i to na mjestu koje simbolizira patnju velikog broja žrtava i stradalnika tijekom Domovinskog rata. Ovakve provokacije, poput ispisivanja grafita koji veličaju Ratka Mladića, optuženog za najteža djela kršenja međunarodnog humanitarnog prava - genocida i zločine protiv čovječnosti - zasigurno ne pridonosi normalizaciji odnosa, pomirenju, suživotu i izgradnji održivog mira', navode u Documenti.

Ističu da spomen-obilježja trebaju biti mjesta sjećanja i pamćenja, koja će prenijeti jasnu poruku osude zla i zločina, te da svako njihovo skrnavljenje znači nepoštivanje žrtve i njihove patnje.

Documenta izražava javnu solidarnost s roditeljima i obiteljima poginulih, ubijenih, zarobljenih i nasilno odvedenih, te još jednom upozorava na činjenicu da je mali broj počinitelja ratnih zločina izveden pred lice pravde. Upozoravaju i na pomanjkanje suosjećanja i solidarnosti prema žrtvama iz drugih etničkih zajednica, kao i na brojku od 1.804 nestale osobe za kojima njihove obitelji još uvijek tragaju, stoji u priopćenju. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavili kaznenu prijavu Documentinu prijavu ratnog zločina grupa branitelja smatra provokacijom i rušenjem države Slika nije dostupna Oštetio ukrasne lampe Knin: Policija uhitila maloljetnika koji je oštetio spomenik Oluji

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene