Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Mračna pozadina

Dječaka zatvorili zbog tučnjave s vršnjakom: Proveo je 45 dana u samici, njegov slučaj nije jedini

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Jack ima 13 godina. Proveo je 45 dana u samici dok je boravio u pritvoru kaznionice za mlade u australskom Townsvilleu. Dječak domorodačkog podrijetla u pritvor je poslan zbog optužbi da se potukao s vršnjakom. Njegov slučaj nije jedini i izaziva dodatnu zabrinutost zbog ljudskih prava.

Australski domorodački 13-godišnji dječak, nazvan Jack, proveo je 45 dana u samici dok su ga držali zbog manjih prekršaja, a pretpostavlja se da je proveo 22 uzastopna dana u izolaciji. Jack je bio u istražnom zatvoru zbog optužbi za tučnjavu s drugim 13-godišnjim dječakom u pritvorskom centru oko 1300 kilometara sjeverno od Brisbanea.

Jackovo zatočeništvo uključivalo je i šest dana držanja u zatvorima za odrasle, a pušten je uz usmenu opomenu. Dječaku je u jednom trenutku uskraćena i voda za piće, nakon čega je iz očaja zbog svoje situacije poplavio svoju ćeliju vodom iz WC-a, kazao je njegov sudski branitelj Tim Grau upozorivši da je riječ o izvanredno okrutnom pritvoru. Rekao je i da ne zna zašto je Jack proveo toliko dugo vremena u izolaciji, no sumnja da je to zbog nedostatka osoblja u zatvoru.

"Ako je zatvoren jer postoji nedostatak osoblja, a pritvor u Clevelandu ima 80 ili više djece u bilo kojem trenutku, može se samo pretpostaviti da su i druga djeca u istoj situaciji'', upozorio je Grau za BBC.

Jackov slučaj nije jedini

Najnoviji pravosudni slučaj u kojem su akteri djeca i mladi izazvao je dodatnu zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Queenslandu. Naime, prošloga mjeseca otkriveno je da je još jedan 13-godišnji dječak iz Queenslanda s teškoćama u razvoju proveo 78 dana zatvoren u ćeliji 20 sati dnevno.

U Queenslandu se trenutačno raspravlja o novim zakonima koji bi kriminalizirali maloljetničko kršenje jamčevine, što je promjena koja će uzrokovati dramatično povećanje populacije mladih u zatvorima, upozoravaju stručnjaci, koji od ranije ukazuju na to da zatvaranje djece i mladih nije rješenje.


Oglasio se i državni povjerenik za ljudska prava Scott McDougall, koji je rekao da je u nedavnim slučajevima možda prekršen Zakon o ljudskim pravima Queenslanda, prema kojem bi svi zatvorenici trebali imati pristup svježem zraku i vježbati najmanje dva sata dnevno.

Upozorio je da će izmjene zakona samo pogoršati situaciju te da je potrebno hitno poduzeti korake kako bi se djeca prestala stavljati u izolaciju. "Nažalost, ne mislim da su to izolirani slučajevi", rekao je za BBC i dodao: "S obzirom na zakone koji se donose u Queenslandu, a kojima je jasna namjera zatvoriti više djece, postaje još važnije da Vlada hitno razvije koherentan plan za sprječavanje ulaska djece u sustav kaznenog pravosuđa.''

''Brinem se da povećanjem pritiska na sustav riskiramo normalizaciju zlostavljanja djece", kazao je McDougall i pozvao Vladu da udvostruči mjere za zadržavanje djece u školi i spriječi ih da krenu putem kriminalizacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zaraza stigla do 12 zemalja Majmunske boginje u susjedstvu: UN osudio homofobno izvještavanje

Diskriminacija u pozadini

U pozadini se krije i još jedan ogroman i dobro poznat stari problem. Naime, Aboridžini i stanovnici Torresova tjesnaca imali su 12 puta veću vjerojatnost da će biti u zatvoru nego neautohtoni Australci 2021. godine, pokazuju podaci Ureda za statistiku Queenslanda, a pojedini stručnjaci upozoravaju da je ta vjerojatnost zapravo još i puno veća – čak 26 puta.

Stope zatvaranja maloljetnika također su visoke, a domorodačka djeca čine oko 70 posto zatvorenika u većem dijelu Queenslanda i više od 90 posto na sjeveru države. Prenatrpani objekti znače da djeca i maloljetnici često moraju biti smješteni u zatvore za odrasle poznate kao stražarnice. Većina maloljetnih pritvorenika nalazi se u istražnom zatvoru.

Glasnogovornik Ministarstva za djecu, mladež i multikulturalna pitanja Queenslanda tvrdi da se zatvaranje u samicu ili izolacija koristi samo kao posljednje sredstvo. ''Centri za pritvor za mlade bili su složena i teška okruženja, a praksa koja se koristi u centrima osmišljena je da osigura sigurnost osoblja i mladih u svakom trenutku. Mladi u svakom trenutku tijekom rastave imaju pristup posjetima i uslugama stručne podrške, telefonskim pozivima, obrazovnim materijalima, rutinama obroka i rekreacijskim aktivnostima'', kazao je glasnogovornik Ministarstva za BBC.

Stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju da zatvor nije mjesto za dijete. Ne rješava korijenske uzroke njihova ponašanja niti smanjuje recidive. Kada je dijete izloženo sistemu kaznenog pravosuđa, ono je bačeno u neprestani krug traume, povrede i nasilja. Alternative ima i uključuje terapeutske i rehabilitacijske metode koje se bave osnovnim uzrocima problematičnog ponašanja kod djece.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 5 PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU Imaju li djeca u Hrvatskoj budućnost? ''Ni u kriznim vremenima od toga ne smijemo odustati''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "S OBJE STRANE REŠETKE" Oko 12.000 djece godišnje ostane bez roditelja koji završe u zatvoru: "Nije moja krivnja, kazna ipak jest''

U slučaju Australije velik problem je i krvava kolonijalna prošlost. Australski Aboridžini jedan su od najstarijih svjetskih naroda, a kada je prva britanska flota kolonizatora krajem 18. stoljeća stigla u Australiju, na tom je kontinentu živjelo između 300.000 i milijun pripadnika aboridžinskih plemena.

U mnogim dijelovima Australije njezini prastanovnici potpuno su iskorijenjeni, ubijani ili nasilno iseljavani s vlastite zemlje. Pravo glasa dobili su tek 1966. godine, a 1972. počela je borba za njihovu ravnopravnost i traje još i danas jer percepcija društva i odnos države prema starosjediocima sporo se mijenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene