Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaraza stigla do 12 zemalja

Majmunske boginje u susjedstvu: UN osudio homofobno izvještavanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija će omogućiti cijepljenje protiv boginja, nakon što zarazu virusom majmunskih boginja bilježi sve više svjetskih zemalja, a prvi slučaj prijavila je u ponedjeljak i Austrija. UN osuđuje homofobno izvještavanje, nakon što je potvrđeno da su većina zaraženih pripadnici LGBT populacije.

Prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen je u ponedjeljak u nama susjednoj Austriji. Oboljeli 35-godišnji muškarac primljen je u bolnicu u Beču s tipičnim simptomima groznice i lezija na koži lica.

Do ponedjeljka je zabilježeno ili se očekuje potvrda za više od 100 slučaja u 15 zemalja, u samo dva tjedna od prve zaraze. Belgija je prva zemlja koja je uvela obaveznu karantenu za oboljele, a Velika Britanija preporučuje karantenu i smanjenje kontakata s djecom i ranjivim skupinama. 

Vodeći australski epidemiolog i Covid stručnjak dr. Norman Swan u komentaru o širenju zaraze majmunskim bognjama, izjavio je kako nije riječ o blagoj bolesti, a to se posebno odnosi na ranjive osobe, prenosi Daily Mail

Pročitajte i ovo Laboratorij, ilustracija brojke rastu iz dana u dan Stanje s majmunskim boginjama sve ozbiljnije: I druga europska zemlja uvodi karantenu

Stopa smrtnosti je oko 1 posto te je ponovio ranije stajalište svjetskih stručnjaka kako postojeće cjepivo protiv velikih boginja ima visoku uspješnost i protiv majmunskih boginja.

Majmunske boginje imaju dugo razdoblje inkubacije od čak dva tjedna, stoga je moguće u neznanju prenijeti virus na druge osobe, ističe epidemiolog. Praćenje kontakata, poput onog koje se koristilo za usporavanje širenja koronavirusa, ključno je u suzbijanju i ove epidemije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Više od 100 slučajeva WHO sazvao hitan sastanak: "Ovo je najveća i najraširenija epidemija majmunskih boginja ikad viđena u Europi"

Australski slučajevi povezani su boravkom oboljelih u Europi, a sam virus je vrlo vjerojatno došao iz zapadne Afrike, najvjerojatnije Nigerije. I u australskom slučaju, kao i u većini za sada zabilježenih slučajeva, riječ je pripadnicima homoseksualne zajednice.

UNAIDS upozorio na homofobno izvještavanje

UN-ova agencija za borbu protiv HIV/AIDS-a osudila je u nedjelju 'homofobično i rasističko' izvještavanje o širenju majmunskih boginja. Ističu kako se neopravdano nameće krivnja osobama afričkog podrijetla i pripadnicima LGBT zajednice.

Pročitajte i ovo Majmunske boginje najveći broj zaraženih Europska zemlja će gej populaciji ponuditi cjepivo protiv boginja: Širi se velikom brzinom

U svijetu su je sada prijavljeno preko 100 slučaja majmunskih boginja u zemalja u kojima se virus obično ne nalazi, a značajan dio prijavljenih slučajeva upravo je identificiran među homoseksualcima, biseksualcima i drugim muškarcima koji su imali seksualne odnose s muškarcima.

UNAIDS naglašava da rizik za zarazu nije ograničen na muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima te da bi bolest mogla pogoditi bilo koga. ''Stigmatizacija i krivnja potkopavaju povjerenje i sposobnost učinkovitog odgovora na epidemiju'', ističu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene