Australija je jučer proslavila svoj Nacionalni dan kojim obilježava utemeljenje prvog europskog naselja na prostoru Astralije 1788. Ove godine, kako je i obećao novi premijer, Aboridžinima se ispričao za sve nedaće koje su pretrpjeli od strane 'bijelih Australaca'.


'Odnosi rasa između crnih i bijelih Australaca je jedan od izazova ove nacije', rekao je premijer Australije Kevin Rudd, dok je iznad njega nebom pisana riječ 'Sorry' (Oprostite).

Vezani članci Snježana Mehun (Foto: Instagram) Domaća poduzetnica u australskoj avanturi: "Od danas za mene pojam vrućine ima potpuno novi smisao" Plitvička jezera kao usred sezone (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najpoznatiji nacionalni park vrvi gostima: I strani i domaći posjetitelji ugodno iznenađeni cijenom ulaznica

Rudd je na dužnost premijera izabran u studenom prošle godine, a obećao je ispriku Aboridžinima za neugodnosti koje su doživjeli u Australiji samo zato što su Aboridžini.

'Imamo puno toga za proslaviti u australsko aboridžinskim odnosima koji potvrđuju identitet Australaca, jer možemo slaviti činjenicu da je domorodački narod Australije stoljećima opstao na ovom teritoriju. Čast nam je što možemo ovu zemlju dijeliti s Aboridžinima', rekao je Rudd.

Mnogi Aboridžini danas u Australiji žive u uvjetima zemalja Trećeg svjeta, a čine 2 posto stanovništva Australije. U prosjeku žive 17 godina manje od prosječnog bijelog Australca.

Vođe Aboridžina dugo su zahtjevali australsku vladu da objavi ispriku za neugodnosti i diskriminacije koje su pretrpjeli u Australiji, poput oduzimanja djece iz obitelji Aborižina i davanja djece, tzv. Izgubljene generacije, na odgoj bijelim obiteljima.