Australija je jučer proslavila svoj Nacionalni dan kojim obilježava utemeljenje prvog europskog naselja na prostoru Astralije 1788. Ove godine, kako je i obećao novi premijer, Aboridžinima se ispričao za sve nedaće koje su pretrpjeli od strane 'bijelih Australaca'.


'Odnosi rasa između crnih i bijelih Australaca je jedan od izazova ove nacije', rekao je premijer Australije Kevin Rudd, dok je iznad njega nebom pisana riječ 'Sorry' (Oprostite).

Vezani članci Plitvička jezera kao usred sezone (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najpoznatiji nacionalni park vrvi gostima: I strani i domaći posjetitelji ugodno iznenađeni cijenom ulaznica Otpis dugova (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Država oprostila oko milijardu i 300 milijuna kuna duga: Gradovi, banke i teleoperateri poslali premijeru odbijenicu

Rudd je na dužnost premijera izabran u studenom prošle godine, a obećao je ispriku Aboridžinima za neugodnosti koje su doživjeli u Australiji samo zato što su Aboridžini.

'Imamo puno toga za proslaviti u australsko aboridžinskim odnosima koji potvrđuju identitet Australaca, jer možemo slaviti činjenicu da je domorodački narod Australije stoljećima opstao na ovom teritoriju. Čast nam je što možemo ovu zemlju dijeliti s Aboridžinima', rekao je Rudd.

Mnogi Aboridžini danas u Australiji žive u uvjetima zemalja Trećeg svjeta, a čine 2 posto stanovništva Australije. U prosjeku žive 17 godina manje od prosječnog bijelog Australca.

Vođe Aboridžina dugo su zahtjevali australsku vladu da objavi ispriku za neugodnosti i diskriminacije koje su pretrpjeli u Australiji, poput oduzimanja djece iz obitelji Aborižina i davanja djece, tzv. Izgubljene generacije, na odgoj bijelim obiteljima.