Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"born to kill"

Ubojica iz Teksasa strastveno proučavao simbole: Bio je opsjednut pištoljima i odlučan ubijati i umrijeti

Dimitrios Pagourtzis (Foto: AFP/Galveston police)
Dimitrios Pagourtzis (Foto: AFP/Galveston police) AFP/Galveston police
Aktualno Galerija +0 Dimitrios Pagourtzis (Foto: AFP/Galveston police) Galerija 1/1 >>
Napadač na školu u Teksasu bio je mirni tinejdžer, strastven u proučavanju simbola i japanske povijesti, koji je plesao sa svojom pravoslavnom crkvenom skupinom i igrao američki nogomet.

Vlasti su objavile da je 17-godišnji Dimitrios Pagourtzis u petak obukao baloner, ušao na sat umjetnosti u svojoj srednjoj školi u Santa Feu u blizini Houstona, pa upucao devetero svojih kolega i učitelja.

Pročitajte i ovo Požari bjesne Teksasom bjesne Teksasom FOTO Požari izvan kontrole: Evakuirano i postrojenje za nuklearno oružje - "Molite se i spakirajte" Dimitrios Pagourtzis (Foto: AFP/Galveston police) Poznat motiv? Motiv masakra u Teksasu zapanjio svijet: Progovorila majka ubojičine prve žrtve

Ranije nije postojala naznaka da će Pagourtzis počiniti takav zločin, istaknuo je guverner Gerg Abbott. No unosi na društvenim mrežama otkrivaju da je taj mladić bio opsjednut pištoljima i odlučan ubijati i umrijeti.

Objava na Facebooku 30. travnja prikazuje crnu majicu na kojoj su bijelim slovima ispisane riječi "Born to Kill" (Rođen da bi ubijao).

Abbott je novinarima otkrio da zapisi u njegovim dnevnicima, koje je zaplijenila policija, pokazuju da "nije samo htio izvesti pucnjavu, nego i počiniti samoubojstvo nakon nje".

No guverner dodaje kako tinejdžer ipak "nije imao hrabrosti oduzeti si život".

Rekao je kako je Pagourtzis bio naoružan sačmaricom i revolverom kalibra .38 koje je uzeo od svog oca, vjerojatno bez njegova znanja.

Fotografije s grčkog festivala povezanog s lokalnom grkokatoličkom crkvom u Galvestonu pokazuju kako Dimitrios, sin grčkog imigranta, pleše s ostalim kostimiranim izvođačima. Slike su arhivirane na Facebook stranici te institucije, a Dimitrios je imenovan u opisu fotografije.

Jedan njegov kolega je rekao kako je napadač bio posebno opsjednut japanskim imperijalizmom i samurajskom kulturom, a da se zanimao i za mistične i vojne simbole poput njemačkog Željeznog križa ili srpa i čekića koje je nosio na svojoj odjeći.

Drugi kolege se prisjećaju da je često nosio baloner, sličan onome koji je nosio tijekom napada kako bi sakrio oružje koje je unio u školu.

Jedan učenik je kazao kako je Pagourtzis bio povučen i "zapravo nikad nije razgovarao s drugim ljudima", no šesnaestogodišnji Clayton George koji je igrao nogomet s napadačem rekao je kako je s njim redovito razgovarao.

"Bio je jedan od najljubaznijih u nogometnoj momčadi. Uvijek je bilo lako razgovarati s njim", istaknuo je za Reuters. No otkrio je da su ga kolege iz momčadi ponekad zadirkivali u svlačionici.

Njegov napad je najnoviji u nizu smrtonosnih pucnjava u američkim školama. Zadnja je bila 14. veljače kad je u srednjoj školi u Parklandu na Floridi ubijeno sedamnaest učenika i profesora, što je ponovno pokrenulo dugogodišnju raspravu o posjedovanju vatrenog oružja i izazvalo prosvjede diljem Sjedinjenih Država. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene