Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivša britanska kolonija Hong Kong priprema se za proslavu desete obljetnice povratka u okrilje Kine na kojoj je počasni gost kineski predsjednik Hu Jintao.


Kineski predsjednik je stigao u petak i to je njegov prvi posjet Hong Kongu od kada je postao najviši kineski državni dužnosnik. 

Vezani članci Slika nije dostupna VW predstavio taxi na struju Slika nije dostupna VIDEO: U avion ušao kao starac, izašao kao mladić

Prvog dana posjeta Hu Jintao je pokazao svoje vještine u ping pongu i ispijanju čaja u društvu s nekoliko radničkih obitelji. No, njegov posjet mediji u Hong Kongu, koji su slobodniji i neovisniji od onih u ostatku Kine, nisu potpuno srdačno i pozitivno dočekali.

Gorljivi prodemokratski "Apple Daily" na naslovnici se požalio da je osiguranje kineskog predsjednika pretjerano strogo.

"Hu Jintao nije u stanuju čuti glas demokracije", objavio je visokotiražni list u članku u kojemu se navodi da je strogo osiguranje izoliralo kineskog predsjednika od javnosti.

Hong Kong je u kineske ruke vraćen 1. srpnja 1997. Bivšoj britanskoj koloniji dodijeljen je visok stupanj autonomije te je zadržala svoj pravni sistem, valutu, običaje, trgovačka pregovaračka prava, imigracijske zakone te pravilo da se vozi lijevom stranom ceste. Obrana i diplomatski odnosi pod upravom su središnje vlasti u Pekingu.