Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuzi se žale

Degradacija višejezičnosti u EP-u, pravilnik o financijama dostupan samo na engleskom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzervativni francuski eurozastupnik Jean-Pierre Audy, predsjednik kluba zastupnika francuske stranke UMP u Europskom parlamentu, u četvrtak je osudio degradaciju višejezičnosti u toj instituciji u korist engleskog jezika.

Na sjednici o financijskom pravilniku početkom tjedna, dokument na 407 stranica eurozastupnicima je bio dostupan samo na engleskom. ‘Nije prvi put da se nalazimo u takvoj situaciji, riječ je o nedopustivoj degradaciji višejezičnosti u Europskom parlamentu’, rekao je Audy u pisanoj izjavi.

‘Mi smo glasovali o dokumentu od kapitalne važnosti kojim se određuju pravila za uspostavu i izvršenje proračuna Europske unije za tri sljedeće godine. Nedostatak prijevoda uvjetuje nemogućnost preciznog razumijevanja svih finesa jednog tako složenog dokumenta’, požalio se francuski parlamentarac.

EU priznaje 23 službena jezika, ali engleski sustavno potiskuje ostale jezike, iako je u EU najrasprostranjeniji njemački jezik s oko 100 milijuna govornika. Na drugom je mjestu francuski s 78 milijuna izvornih govornika, a tek na trećem je engleski koji, zajedno s talijanskim, materinjim jezikom smatra 60-ak milijuna ljudi. (Hina)

Pročitajte i ovo Julija Navaljnaja u Europskom parlamentu - 1 Dočekali je ovacijama Udovica Navaljnog zastupnicima EU parlamenta: "Želite poraziti Putina? Onda prestanite biti dosadni" Slika nije dostupna Razumijete li je? VIDEO koji i dalje nasmijava: 'Pipl mast trast as!'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene