Ivica Dačić (Foto: Pixell)
Ivica Dačić (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Srbija od Europske unije i međunarodne zajednice očekuje učinkovit pritisak na kosovske vlasti da povuku jednostrane odluke o povećanju pristojbi za 100 posto na robu iz Srbije, poruke su službenog Beograda uoči najavljenog dolaska europskog povjerenika Johannesa Hahna u ponedjeljak u Prištinu.


Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u nedjelju kako očekuje međunarodni pritisak koji će, poput kampanje prije tri godine u slučaju carinskih mjera Zagreba, sada natjerati i Prištinu da povuče svoju odluku.

Vezani članci Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) "Zveckanje s oružjem na Kosovu doseglo točku usijanja, a pitanje je ima li s te točke povratka" Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Beograd traži reakciju na carinske mjere Prištine: Srbija spremna na pregovore ''kad se druga strana urazumi''

„Kad su prije tri godine mogli za samo nekoliko dana natjerati Hrvatsku da prekine besmislenu blokadu granice sa Srbijom, onda još lakše mogu natjerati Prištinu da učini isto“, rekao je Dačić u intervjuu za Blic.

Ustvrdio je kako ne postoji vlada u svijetu koja od Prištine nije zatražila ukidanje carinskih pristojbi, uključujući EU i SAD, uz ocjenu da „možda samo vlada Albanije misli drugačije, i jedan dio hrvatskih zastupnika“.

„Jedino što se ovdje treba dogoditi je bezuvjetno ukidanje trgovinske blokade i oko toga nema nikakvih pregovora“, poručio je Dačić i naglasio kako Srbija nije uvela protumjere jer poštuje međunarodne dogovore.

Tvrdnje kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da će pristojbe od 100 posto ostati na snazi sve dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova, Dačić je prokomentirao riječima da je Haradinaj i do sada "najavljivao mnoge stvari koje se nisu ostvarile“, te da se na te prijetnje kosovskog premijera „ne bi mnogo osvrtao“.

Dačić je naglasio kako je u ovakvoj situaciji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Bruxellesu nemoguć.

„Svaki dijalog, dok se stanje ne normalizira, ne bi imao smisla“, poručio je Dačić.

U Prištinu će u ponedjeljak, kako je najavljeno, doputovati europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, a fokus njegova posjeta bit će posljedice uvođenja carinskih mjera Kosova na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Beogradski mediji najavili su, pozivajući se na izvore iz Bruxellesa, da će Hahn nakratko posjetiti i Beograd i sastati se s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Europska unija je već ranije pozvala Prištinu da povuče pristojbe na robu iz Srbije jer su protivne sporazumu CEFTA-e i krše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om. Isto je od Prištine zatražila i američka administracija prigodom boravka kosovskog predsjednika Hashima Thacija prošlog tjedna u Washingtonu.(Hina)