Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada Crne Gore odgodila je izjašnjavanje o skandaloznom prepisivanju školskih programa od Hrvatske za četvrtak pošto dobije izvješće Zavoda za školstvo i utvrdi eventualne odgovornosti, ali i ocijenila da cjelovita reforma obrazovnog sustava ne može biti dovedena u pitanje eventualnim proceduralnim propustima pojedinaca.


Kako je priopćeno u petak nakon redovite sjednice crnogorske vlade u četvrtak, ministar prosvjete Damir Šehović podnio je vladi usmenu informaciju o aktualnom stanju u vezi s nastavnim planovima i programima u Crnoj Gori.

Vezani članci Crna Gora, ilustracija Crna Gora ima novu vladu: Lekiću mandat za formiranje vlade dao parlament umjesto predsjednika Prosvjedi u Crnoj Gori - 3 Deseci tisuća prosvjednika u Podgorici traže izvanredne izbore: "Stiže crnogorsko proljeće"

Ministarstvo obrazovanja u Podgorici zatražilo je od Zavoda za školstvo odgovor u povodu navoda da su planovi i programi iz pojedinih predmeta u reformiranom programu obrazovanja Crne Gore kopirani iz prijedloga hrvatske reforme obrazovnog sustava.

„Ocijenjeno je da cjelovita reforma obrazovnog sustava ne može biti nikako dovedena u pitanje eventualnim proceduralnim propustima pojedinaca“, stoji u priopćenju u petak.

Vlada je podsjetila da reforma podrazumijeva izmjenu više zakona i implementaciju rješenja zahvaljujući kojima su, između ostalog, uvedeni besplatni osnovni studiji te magisteriji, reformiran je model studiranja i financiranja Univerziteta Crne Gore, formiran je poseban fond za najbolje učenike i nastavnike i stvorene su pretpostavke za izvedbu dualnog obrazovanja.

„Vlada je podržala najavu Ministarstva prosvjete da zatraži od Zavoda za školstvo punu informaciju o slučaju poklapanja dijela teksta crnogorskog i hrvatskog kurikuluma i da o tome informira vladu na idućoj sjednici“, ističe se u priopćenju.

Oporba i velik dio dio akademske javnosti nazvao je događaj skandaloznim i zatražili su ostavku ministra Damira Šehovića.

Oporba je čak ocijenila da je to tek vrh ledenog brijega brojnih skandala, koji bi mogao izbiti ako počne uspoređivanje zakonskih i drugih akata, proizvedenih u Crnoj Gori po hrvatskim predlošcima. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju