Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s Lavrovim

Clinton u Rusiji razgovara o nuklearnom naoružanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u četvrtak u Moskvu, gdje će razgovarati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o nuklearnom razoružanju i sudjelovati na sjednici Kvarteta za Bliski istok.

Tijekom susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova američka državna tajnica razgovarat će o novom ugovoru o nuklearnom razoružanju o kojemu se trenutačno pregovara i koji treba zamijeniti START 1, zaključen 1991. i koji je istekao 5. prosinca 2009. Ruski i američki pregovarači u zadnjih šest mjeseci redovito se sastaju u Ženevi radi izrade novog dokumenta, temelja za 'oživljavanje' veza dvaju bivših neprijatelja iz doba hladnoga rata, za koje se zauzimaju predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev nakon godina 'hladnog mira' za mandata Georgea W. Busha.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plan članica Vijeća sigurnosti UN-a Bliski istok - zona bez nuklearnog naoružanja Slika nije dostupna Hillary Clinton najavila Iranov nuklearni program bit će glavna tema

Svrha dvodnevnog posjeta Clinton Rusiji službeno je sjednica koju će u Moskvi održati Kvartet za Bliski istok (EU, Rusija, UN i SAD), simbol međunarodne potpore izraelsko-palestinskom mirovnom procesu koji se napokon obnovio. No susret bi se mogao završiti osudom izraelske odluke o gradnji 1.600 stambenih jedinica u arapskom dijelu Jeruzalema koja je uzrok jedne od najtežih kriza između SAD-a i Izraela u nekoliko zadnjih desetljeća. U svezi sa START-om Clinton je izrazila 'optimizam' glede brzog zaključivanja novog rusko-američkog ugovora o nuklearnom razoružanju, u razgovoru za ruski časopis The New Times objavljen u ponedjeljak. Medvedev i Obama su u telefonskom razgovoru u subotu izrazili 'zadovoljstvo visokom razinom pripreme' novog nacrta tog ugovora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene