Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sastanku u Ottawi

Clinton oštro kritizirala Kanadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sastanku priobalnih zemalja Arktika, koji je održan u Ottawi, američka državna tajnica Hillary Clinton kritizirala je Kanadu zbog nepozivanja nekoliko zemalja koje pripadaju regiji, izvijestio je The Washington Post u online izdanju.

Kanadska vlada pozvala je ministre vanjskih poslova iz četiri zemlje s obala Arktika - Rusiju, Norvešku, Dansku (Grenland) i SAD, na razgovor o razvoju regije, koja se mijenja s klimatskim promjenama. U roku od nekoliko godina, arktička ledena kapa mogla bi se otopiti na najmanje nekoliko mjeseci godišnje, što otvara pristup ogromnim rezervama nafte i plina, kao i za nove brodske linije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iscrpljeni vatrogasci Zombi požari usred zime stvaraju goleme probleme u Kanadi: Stručnjaci objasnili koliko su opasni Ubojstva u Kanadi istraga policije Horor u Kanadi: Muškarac (29) ubio pet članova obitelji, među njima i dvomjesečnu bebu

Prema sporazumu sklopljenom pod okriljem UN-a, arktičke zemlje mogu potraživati vlasništvo nad prirodnim resursima do 200 milja od svoje obale. Clinton je rekla da su tri zemlje s područja Arktika - Švedska, Finska i Island, prigovorile jer nisu bile uključene u susret. Ona je kazala da su je kontaktirali i predstavnici autohtonih skupina iz područja koje su ostalo izvan popisa gostiju.

'Značajna međunarodna politička rasprava o pitanjima Arktika trebala bi uključiti one koji imaju legitimne interese u regiji', rekla je Clinton, prema kopiji pripremljenih natuknica za sastanak, koji je bio zatvoren za tisak. 'Nadam se da će Arktik uvijek biti primjer naše sposobnosti da surađujemo, i da ne stvaramo nove podjele', naglasila je Clinton. Kanadski ministar vanjskih poslova Lawrence Cannon, rekao je kako sastanak manje skupine obalnih država Arktika nije bio usmjeren na istiskivanje većeg Arktičkog vijeća. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene