Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se pad i ispod 1.000 dolara po unci

Cijena zlata pada jer cijena dolara 'rastura'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijena zlata neugodno je iznenadila ulagače još u prvoj polovici 2013. godine. U doba krize, zlato se činilo kao dobra zaštita imovine i ušteđevine, a ono je imalu tu funkciju u krizama i ratovima otkako je izmišljena trgovina.

Međutim, cijena je odjednom pala s nekih 1.700 dolara po finoj unci (31,103 grama) na oko 1.200 dolara. Mnogima se činilo kako je to prilika za kupnju i kako cijena ne može biti niža, no prevarili su se. Cijena je nastavila s padom te je proteklog petka (31.10.) iznosila samo 1.161 dolar za uncu.

Pročitajte i ovo Brazilac poginuo padom u duboku rupu - 2 Postao opsjednut Sanjao duha koji mu je rekao da je zlato ispod njegove kuće: Iskopao rupu od 40 metara, a onda se dogodila tragedija Slika nije dostupna 1.759,90 dolara za uncu Nakon više od pola godine pala cijena zlata

Stručnjaci na burzama predviđaju i daljnji pad vrijednosti zlata, piše Deutsche Welle. Zlato ima i jedan velik problem, a taj je da ne daje kamate. Jedini smisao zlata jest da njemu samom raste vrijednost pa trenutno ima i boljih opcija za zaštitu ušteđevine i imovine.

ČUDESNO: Znanstvenici otkrili kako je nastalo svo ZLATO SVEMIRA!

Analitičar Chen Min iz Jinrui Futures ukazuje na gospodarske podatke iz SAD. Konjunktura se oporavlja, a rastu i kamate. Zlato je glavno oružje onih koji imaju novca da bi se zaštitili od inflacije, ali od inflacije nema ni traga. U eurozoni je ona u listopadu iznosila 0,3 posto, a u SAD oko 1,5 posto. Nakon što je američki FED odlučio prekinuti masovni otkup državnih obveznica, može se očekivati da će se i referentna kamatna stopa polako početi dizati. Ti podaci pak opet vraćaju povjerenje u dolar i njegova vrijednost raste u odnosu na druge relevantne valute.

A to pak, ma koliko apsurdno zvučalo, opet spušta cijenu zlata, objašnjava Thorsten Proettel iz pokrajinske banke Baden-Württemberga LBBW. Jer na primjer u Japanu se tržište još uvijek zasipa novcem, ali za tamošnje ulagače postoje dvije "alternativne" valute: dolar i zlato. Cijene zlata je u padu, cijena dolara je u porastu. Kad je riječ o cijeni zlata izraženoj u eurima, promjene tu možda nisu toliko dramatične, ali to je više zbog toga jer vrijednost zajedničke europske valute pada. Ali kad je riječ o dolaru, stručnjaci više ne isključuju mogućnost niti da u dogledno doba fina unca padne ispod tisuću dolara - a tu se onda doista radi o rekordno jeftinom zlatu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene