Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Chen Guangcheng napustio je Kinu i krenuo u SAD.


Kineski borac za ljudska prava Chen Guangcheng, u središtu diplomatske krize između Kine i Sjedinjenih Država, izjavio je ranije u subotu da se nalazi u međunarodnoj zračnoj luci Pekinga i da se nada da bi s obitelji mogao otputovati u New York. "Nalazim se u zračnoj luci. Nemam putovnicu. Ne znam kada ću otputovati", rekao je Chen telefonom i dodao da se nada će odlazi u New York.

Dodao je da je moguće da kineske vlasti izravno predaju američkim dužnosnicima putovnice u zračnoj luci i da im ovi na licu mjesta izdaju ulazne vize za SAD.

Chen je izazvao krizu između Kine i Sjedinjenih Država jer je šest dana boravio u američkom veleposlanstvu u Pekingu pošto je krajem travnja pobjegao iz kućnog pritvora.

On je proveo gotovo dvije godine u kućnome pritvoru u svome selu u Shandongu. Prije toga bio je četiri godine u zatvoru jer se borio protiv prisilnih pobačaja i prisilnih sterilizacija u Kini koja još provodi politiku jednog djeteta.

Od kraja 2010., do 100 čuvara obavljalo je 24-satni nadzor njegova sela kako Chen i njegova obitelj ne bi mogli otići niti primiti posjetitelje.

Prije više od dva tjedna, tijekom posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton postignut je dogovor Pekinga i Washingtona kada je Kina pristala što prije Chenu i njegovoj obitelji izdati putovnice.

Chenu je stipendiju ponudilo Sveučilište New York, gdje bi studirao pravo, u SAD-u bi boravio sa suprugom i dvoje djece. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Kirurg neoprezno mijenjao rukavice i ubio pet pacijenata Slika nije dostupna Tajvanka se udaje 'sama za sebe'
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju