Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Chavez odlazi na turneju 'u šest prijateljskih zemalja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez najavio je da u nedjelju kreće na turneju "velike strateške važnosti u šest prijateljskih zemalja" - Kubu, Kinu, Rusiju, Bjelorusiju, Francusku i Portugal.

Chavez je rekao da će turneja trajati od 21. do 27. rujna, a počet će posjetom Kubi gdje će se sastati s Fidelom Castrom i njegovim bratom Raulom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razbijanje 'medijskog monopola' Chavez dobio nagradu za slobodu medija Slika nije dostupna Zamrznut projekt Chavez obustavio gradnju nuklearne centrale

Chavez je dodao da zatim odlazi u Kinu, strateškog saveznika za osnivanje zajedničkog ulagačkog fonda za "planiranje socijalističkih proizvoda", uz četiri milijarde dolara kineskog kapitala i dvije milijarde Venezuele.

Iz Pekinga će otputovati u Rusiju, glavnog dobavljača oružja i glavnog vojnog partnera. U petak je Chavez izjavio da cijela Latinska Amerika treba prijatelje poput Rusije. Prošlog tjedna nadzvučni ruski bombarderi Tu-160 sudjelovali su u vojnoj vježbi na Karibima. Za studeni su predviđeni zajednički pomorski manevri.

Chavez nije iznio pojedinosti o svom posjetu Bjelorusiji, ali je rekao da će otići u Pariz posjetiti dobrog prijatelja, francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Portugal će biti posljednja etapa njegove turneje. Tamo će potpisati sporazume o kupnju 50.000 montažnih kuća i informatičke opreme i razgovarati će o jačanju portugalskog sudjelovanja u projektima plinskih postrojenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene