Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Socijaldemokratska stranka Češke (ČSSD) pobijedila je u subotu na prijevremenim parlamentarnim izborima, no populisti pokreta ANO iznenadili su osvojivši drugo mjesto, ispred komunista, te će pregovori o vladajućoj koaliciji biti teški.


Socijaldemokrati su osvojili 20,47 posto glasova, prema gotovo konačnim rezultatima, a pokret ANO, što ga je 2011. utemeljio utjecajan poslovni čovjek slovačkog podrijetla Andrej Babis, postao je druga politička snaga u Češkoj s osvojenih 18,66 posto glasova.

Komunisti (KSČM) na trećem su mjestu s 14,91 posto.

Izborni prag od 5 posto glasova prešle su još četiri stranke: stranke desnice TOP 09 (11,98 posto) i ODS (7,72 posto), kršćanski demokrati KDU-CSL (6,78 posto) kao i populistička stranka Usvit (Zora izravne demokracije) koju vodi češko-japanski poslovni čovjek Tomio Okamura, koja je dobila 6,89 posto.

'Rezultat nije takav kakav smo očekivali', priznao je čelnik ČSSD-a Bohuslav Sobotka koji je ciljao na 30 posto što bi mu omogućilo da formira manjinsku vladu koju bi podržavali komunisti.

Vezani članci Jan Hamacek i Andrej Babis Rusija poručila da će odgovoriti na protjerivanje diplomata iz Češke: ''Uzvratit ćemo mjerama koje će prisiliti počinitelje da shvate svoju odgovornost'' Cjepivo protiv koronavirusa Europski sud za ljudska prava: Obavezno cijepljenje je legalno i ne krši Konvenciju o ljudskim pravima

>> FOTO Kome je upućena ova poruka nasred rijeke?

'Pregovori će biti teški, manjinska vlada kao i koalicijska vlada opcije su', rekao je Sobotka.

ČSSD i KSČM zajedno su skupili u donjem domu parlamenta samo 83 od 200 mjesta što je nešto ispod očekivane većine.

Babis, vođa pokreta ANO, rekao je da njegova stranka ne želi u vladu 'već samo nametnuti važne zakone parlamentu', te je isključio suradnju s KSČM i strankama desnice ODS i TOP 09.

'Ne mogu zamisliti suradnju s ČSSD, s ozbirom na njihov program. Treba nam stabilnost, niski porezi, povjerenje stranih ulagača', rekao je Babis i najavio da neće podržati vladu ljevice.

Babis je bio u stranci komunista prije 'Baršunaste revolucije' 1989., a danas je drugi najbogatiji Čeh, vlasnik grupe Agrofert.

'Budući da ČSSD ne može u koaliciju s KSČM, morat će se dogovoriti s ANO-om', ocijenio je analitiačr Josef Mlejnek.

I ČSSD i ANO zagovaraju uvođenje minimalne mirovine, ali se razilaze oko povišenja poreza, čemu se ANO protivi.

Analitičar Jan Outly drži 'najizglednijim koaliciju ČSSD-KDU-ČSL, uz potporu pokreta ANO'.

Također, analitičari predviđaju da će pregovori o koaliciji biti dugi i da će prijelazna vlada ekonomista ljevice Jirija Rusnoka, uspostavljena u lipnju, morati raditi do kraja godine.

Odziv na izbore bio je 59,47 posto, što je pad u odnosu na 62,6 posto 2010.

Neki analitičari ne isključuju nove izbore.

S 10,5 milijuna stanovnika Češka je upravo izašla iz 18-mjesečnog razdoblja gospodarske recesije, a nezaposlenost je u rujnu iznosila 7,6 posto aktivnog stanovništva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook