Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Češka će ratificirati Lisabonski ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postupak ratificiranja Lisabonskog ugovora EU-a Češka će završiti do kraja godine, izjavio je predsjednik češke Vlade Mirek Topolanek, koji je najavio da će jedna od najvažnijih tema češkog predsjedanja Unijom u prvoj polovici sljedeće godine biti pristupni pregovori s Hrvatskom.

Topolanek je ratificiranje reformskog ugovora EU-a najavio nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Pragu. Postupak ratificiranja u Češkoj ne će se umjetno kočiti, ustvrdio je predsjednik češke Vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odogoda ratifikacije Češki predsjednik želi izuzeće iz Lisabonskog ugovora Slika nije dostupna Brat blizanac opovrgava Kaczynski u nedjelju ipak neće potpisati Lisabonski ugovor?

Sada se čeka na stajalište Ustavnog suda, koji još nije odgovorio na upit skupine čeških senatora je li ugovor u suprotnosti s češkim Ustavom, objasnio je Topolanek.

Kao jednu od najvažnijih tema češkog predsjedanja Unijom Topolanek je označio pristupne pregovore Hrvatske s EU-om. Po njegovim riječima ti pregovori trebaju biti 'snažni i čvrsti'.

Njemačka je kancelarka u razgovoru sa svojim češkim domaćinom pozdravila najavu ratifikacije i naglasila da je Reformski ugovor važan dokument za daljnje funkcioniranje Unije. Ratifikacija nije jednostavna, ali nakon nje odnosi unutar EU-a bili bi jednostavniji, a Unija bliža ljudima, izjavila je Merkel.

Osim toga taj bi ugovor omogućio bolje prevladavanje kriznih stanja, poput sadašnje financijske krize, smatra njemačka kancelarka.

Topolanek, čija se konzervativna Demokratska građanska stranka dijelom kritički odnosi prema Reformskom ugovoru, potvrdio je da je riječ o 'teškom kompromisu', ali da on osobno podupire ratifikaciju.

Češka će u prvom polugodištu 2009. predsjedati Unijom, a kao predsjedateljica ne bi mogla pregovarati s Irskom, koja je odbila ratificirati ugovor, ako ga sama ne ratificira, rekao je Topolanek.

Merkel je izjavila kako očekuje 'stabilno i vrlo dobro' češko predsjedništvo.

Topolanek i Merkel pohvalili su razvoj češko-njemačkih odnosa, koji su u prošlosti 'ponekad bili složeni', ali 'danas više ne osjećamo njihov teret', potvrdio je predsjednik češke Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene