Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Češki premijer Jan Fischer čestitao je Poljskoj na potpisivanju Lisabonskog ugovora i izrazio nadu da će to uskoro učiniti i njegova zemlja.


Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpisom poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, češki predsjednik Vaclav Klaus ostao je jedini šef neke države EU koji treba potpisati Lisabonski ugovor kako bi on stupio na snagu. Češki ministar za europske poslove Štefan Fuele također je čestitao Poljskoj na potpisivanju ugovora i u toj čestitki napisao kako se nada da će njegova zemlja ratificirati temeljni europski dokument do kraja godine kako bi on stupio na snagu 1. siječnja 2010. Češki predsjednik Vaclav Klaus postavio je svoje uvjete za potpisivanje sporazuma tražeći izuzeće Češke iz Povelje o temeljnim pravima, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora, kako bi se spriječilo povrat imovine sudetskim Nijemcima zaplijenjene poslije Drugoga svjetskog rata.

Preispitivanje ugovora

Oba doma češkog parlamenta već su ratificirala Lisabonski ugovor, ali za dovršetak postupka potreban je Klausov potpis. Prije nekoliko dana, 17 senatora, Klausovih pristaša, podnijelo je zahtjev ustavnom sudu da preispita je li Lisabonski ugovor u skladu s češkim ustavom i sigurno je da Klaus neće potpisati prije nego što dobije pravorijek ustavnog suda. Klaus, po češkim izvorima, želi odgoditi dovršetak ratifikacije Lisabonskog ugovora sve do sljedećih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, koji bi se, kako se očekuje, trebali održati u proljeće sljedeće godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Poljska: Kaczynski potpisao Lisabonski ugovor Slika nije dostupna Češki predsjednik želi izuzeće iz Lisabonskog ugovora

>> Poljska: Kaczynski potpisao Lisabonski ugovor

Britanski oporbeni čelnik David Cameron, čiji konzervativci imaju velike izglede da pobijede danas vladajuće laburiste, već je obećao da će raspisati referendum o Lisabonskom ugovoru ako ne stupi na snagu do trenutka kada on dođe na vlast, a izložen je i pritisku da to učini i ako sve članice EU-a do tada ratificiraju ugovor. Imajući u vidu euroskeptičnu britansku javnost, Lisabonski ugovor teško bi prošao na eventualnom referendumu. Poljski potpis na Lisabonski ugovor do popodneva su pozdravile vlade u Parizu i Berlinu. (Hina)