Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čelnici EU-a traže rješenje za spas Lisabonskog ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici zemalja članica započeli su u četvrtak summit na kojem će glavna tema biti spašavanje Lisabonskog ugovora te traženje odgovora na pitanje kako ublažiti posljedice visokog rasta cijena hrane i goriva.

Irski premijer Brian Cowen tijekom radne večere upoznat će kolege sa svojim viđenjem razloga za neuspjeh na referendumu o Lisabonskom ugovoru, koji je zamišljen da olakša funkcioniranje proširene Unije i ojača njezinu ulogu u svijetu. Da bi stupio na snagu, Ugovor mora biti ratificiran u svim zemljama članicama. Bilo je predviđeno da Ugovor stupi na snagu 1. siječnja 2009., ali je ishod irskog referenduma doveo u pitanje taj kalendar. Irska je jedina zemlja, koja je zbog svojih ustavnih odredbi morala Ugovor staviti na referendumu. Do sada je ratifikacija provedena u 19 zemalja članica.


Sa ovoga summita ne očekuje se rješenje, a čelnici EU-a trebali bi pozvati na nastavak procesa ratifikacije u preostalim zemljama te najaviti da će se tim pitanjem baviti i na summitu u listopadu.

Najpoželjniji scenarij za EU bio bi da 26 zemalja članica ratificira ugovor što prije. U tom slučaju bilo bi lakše tražiti od Irske da raspiše novi referendum o Lisabonskom ugovoru, kojemu bi se eventualno dodala deklaracija, kojom bi se mogla umiriti irska javnost i koja bi pružila opravdanje irskoj vladi za raspisivanje novog referendumu.


Irski premijer i ministar vanjskih poslova zatražili su više vremena za traženje izlaska iz krize.

"Sada je prerano za podnošenje prijedloga mogućih rješenja", izjavio je irski premijer Brian Cowen prije početka summita.


Irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin izjavio je da njegova vlada neće moći doći s prijedlog konkretnog riješenja ni za listopadski summit.


"Ne mislimo da ćemo sredinom listopada imati rješenje na stolu", rekao je Martin.


Uz pitanje Lisabonskog ugovora, na summitu će se razgovarati o inflaciji, rastu cijena energenata i hrane i klimatskim promjenama.


Europski summit u četvrtak i petak trebao bi dati odgovore na pitanja koja brinu europska kućanstva poput poskupljenja goriva i hrane te dokazati da irsko "ne" Lisabonskom ugovoru ne znači kraj Europe, izjavio je u srijedu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu.


Čelnici EU-a u svojim će zaključcima bi trebali ponovno potvrditi europsku perspektivu zapadnog Balkana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene