Posjet Washingtonu europske povjerenice za trgovinu Cecilije Malmstrom (Foto: AFP)
Posjet Washingtonu europske povjerenice za trgovinu Cecilije Malmstrom (Foto: AFP)

Čelnici EU-a oprezno su u četvrtak pozdravili vijest da je američki predsjednik Donald Trump odustao od uvođenja carina na europski čelik i aluminij i kažu da čekaju službenu potvrdu Washingtona.


Američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer ranije je pred senatskim odborom rekao da je Trump odlučio "uzeti stanku" na uvođenje carina na metal iz Argentine, Australije, Brazila, Kanade, Meksika, Južne Koreje i "Europe".

Vezani članci Kim Jong Un (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Prvi put nakon propalih pregovora: Sjeverna Koreja testirala novo oružje! Tonći Prodan; Borci u Siriji (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr/AFP) Stručnjak za terorizam otkrio zašto se džihadisti neće rado vraćati u matične zemlje: "Tamo ih čeka kanalizacija, zatvor i progon"

Zbog njegove izjave čelnici EU-a, koji se okupljaju na summitu u Bruxellesu, odlučili su odgoditi raspravu o napetostima u transatlanskoj trgovini za kasnije u četvrtak.

SAD bi u petak trebao početi s primjenom carina od 25 posto na uvozni čelik i 10 posto na aluminij.

Bude li potvrđeno, izuzeće od carina uslijedilo je nakon posjeta Washingtonu europske povjerenice za trgovinu Cecilije Malmstrom gdje je razgovarala s Lighthizerom i američkim ministrom trgovine Wilburom Rossom.

Trump je uvođenje carina na uvozni čelik i aluminij potpisao početkom ožujka, na temelju rijetko korištenog američkog zakona koji predsjedniku dopušta djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost.

Malstrom je tada rekla da računa na izuzeće Europe, ali je u suprotnom najavila protumjere u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije. (Hina)