Obavijesti Video Pretražite Navigacija
subverzija demokracije

Sturgeon: "Velika Britanija ne može zatočiti Škotsku i mora joj omogućiti održavanje referenduma o neovisnosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Velika Britanija ne može zatočiti Škotsku i mora joj omogućiti održavanje referenduma o neovisnosti jer se suočava s izlaskom iz Europske unije protiv svoje volje", rekla je u nedjelju čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon.

Nakon pobjede na izborima, britanski premijer Boris Johnson poručio je Sturgeon da ne kani dopustiti održavanje još jednoga referenduma u Škotskoj, inzistirajući na tomu da je glasanje protiv neovisnosti godine 2014. zapravo bio referendum koji se "održava jednom u generaciji".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza Katarine Alvir ''Svi čestitaju Borisu Johnsonu na pobjedi, ali to ne znači da će saga oko Brexita završiti. Sada slijedi nova faza'' Slika nije dostupna Nakon trijumfa Torijevaca Ivana Petrović iz Londona: "Johnsonova senzacija bi se tako vrlo lako mogla pretvoriti i u Pirovu pobjedu"

Sturgeon je za BBC kazala kako smatra da SNP ima pravo tražiti još jedno glasanje pošto je na izborima u Škotskoj ta stranka osvojila 48 od 59 mjesta.

Ako se Škotskoj ne dopusti održavanje još jednog glasanja, bit će to "subverzija demokracije", smatra Sturgeon te dodaje da: "Škotska ne može biti zatočena u Velikoj Britaniji protiv svoje volje."

Obećala je da će ovaj tjedan objaviti "detaljne demokratske argumente" prema kojima regionalna vlada nakon pobjede na izborima ima legitimitet i ovlasti za održavanje drugoga referenduma o neovisnosti.

Na referendumu o brexitu 2016., 62 posto škotskih birača odlučilo je ostati u EU-u, dok je širom Britanije 52 posto glasalo za brexit. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene