Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političko pitanje

Protiv uhićenih Hrvata u Zambiji nejasne informacije i zlonamjerne poruke: "Službe bi mogle pronaći tko stoji iza toga"

Aktualno Galerija Suđenje Hrvatima u Zambiji - 62 Suđenje Hrvatima u Zambiji - 62 Foto: Cropix Hrvati u Zambiji - 1 Hrvati u Zambiji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji - 2 Hrvati u Zambiji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji - 3 Hrvati u Zambiji - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Davor Božinović Galerija 1/9 >>
Hrvati još nisu pušteni da se brane sa slobode. Jedan od njih tijekom vikenda je zbog malarije završio u bolnici.

Još se čeka hoće li pritvoreni Hrvati u Zambiji danas biti pušteni da se brane sa slobode nakon što su ispunili uvjete jamčevine koje je tražio sud. Jedan od Hrvata za vikend je zbog malarije završio u bolnici, dobio je lijekove i vraćen je u pritvor, doznaje Dnevnik Nove TV.

Još je niz nejasnoća oko cijelog slučaja posvojenja iz Demokratske Republike Kongo. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o međuresornoj skupini koja ni nakon dva mjeseca nema rezultata.

"Radi se o vrlo osjetljivom pitanju s obzirom da uključuje ranjivu populaciju, prije svega djecu, tako da o svemu tome treba voditi računa, a kao što sam kazao, izvidi u koordinaciji s Uskokom se provode, izvidi su tajni", kazao je Božinović.

Podsjeća da tajni izvidi Uskoka i policije traju.

"Trgovanje pretpostavlja da bi netko tko pretendira da želi biti posvojitelj djece negdje kasnije njih dalje poslao. Ja ne vidim da je to slučaj niti kod ovih osam hrvatskih državljana niti da bi bio slučaj kod onih kod kojih su sada djeca koja su ranije posvojena, to je poanta", smatra premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Otkrio ministar U slučaj Zambija uključuju se MUP i Uskok: ''Riječ je o vrlo specifičnom slučaju. Provode se tajni izvidi"

Nema ni službenog odgovora iz afričke države - jesu li stranci mogli legalno i uz koju proceduru posvojiti dijete, u kojem razdoblju.

"Ukazao bih na činjenicu da ravnatelj, koji se oglasio navodno u nekom stranom mediju, da je on rekao kako se radi o zabrani od 2017. godine, a u stvari je izmjena tog Obiteljskog zakona Konga bila 2016. godine, no u svakom slučaju mislim da je ključno da sad dobijemo pravu službenu informaciju", navodi profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Aleksandar Maršavelski.

Informacije koje su dostupne su nejasne

A one informacije koje su dostupne su nejasne.

"Prema mojim informacijama se u određenim periodima moglo posvajati i to su i konzulati DR svojim nadovjerama, legalizacijom dokumenata zapravo potvrđivali", dodaje.

Zambijski slučaj postao je i političko pitanje. Prema informacijama kojima raspolaže ekipa Dnevnika Nove TV, zambijskim medijima šalju se poruke protiv pritvorenih Hrvata, od nepoznatog autora, s jedne internetske stranice.

Pročitajte i ovo Poruka Vladi iz Zambije - 1 Čekaju suđenje Zambijski ministar pravosuđa o slučaju uhićenih Hrvata: "Postupak koji traje je pošten, odobrena im je jamčevina"

"Možda vi novinari možete iščitati da bi cilj bio širiti određene informacije ili dezinformacije prema, u ovom trenutku izgleda kao prema medijskim prostorima u Zambiji i da nije namijenjena zapravo za hrvatske čitatelje", navodi Alen Delić iz Udruge menadžera sigurnosti.

Autora i lokaciju je teško razotkriti. "Ja vjerujem da bi službe mogle poraditi na tome da eventualno mogu doći do toga tko stoji iza te stranice", dodaje.

Reporterki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović odgovorila je i EU delegacija u Zambiji - da pomno prate slučaj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene