Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Butan: Parlamentarni izbori za prvu demokratsku vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Butanu, maloj budističkoj kraljevini Himalaje smještenoj između Indije i Kine održani su u ponedjeljak izbori za članova novog donjeg doma, radi sastavljanja prve demokratske vlade, javile su agencije.

Više od 70 posto birača izašlo je na birališta, a službeni rezultati izbora očekuju se u utorak, navodi njemačka agencija dpa.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Ti izbori, koji su uslijedili nakon izbora gornjeg doma u prosincu, predstavljaju dodatnu etapu prema preobrazbi te apsolutističke u ustavnu monarhiju, javlja francuska agencija France Presse.

Bivši kralj Jigme Singye Wangchuck, koji je abdicirao u decembru 2006. u korist svoga sina 26-godišnjeg Jigme Khesar Namgyjela Wangchucka, želio je da se održe ovi izbori.

Izolirana zemlja koja nikada nije kolonizirana, počela je tranziciju prema ustavnoj monarhiji i parlamentarnoj demokraciji nakon što je kralj povjerio dio svojih apsolutnih ovlasti vijeću ministara zaduženom za vođenje tekućih poslova.

Oko 318.000 stanovnika kraljevstva pozvano je u ponedjeljak izabrati 47 zastupnika donjeg odma, a službeni rezultati se očekuju u utorak.

Nadmeću se dvije stranke, Narodna demokratska stranka (PDP) i Ujedinjena stranka Butana (DPT) koje vode dvojica bivših premijera. Obe stranke su obećale poboljšati gospodarski rast, razvoj cesta i infrastruktura zemlje sa 670.000 stanovnika.

Na prvim izborima održanim krajem prosinca biralo se 15 od 25 članova Nacionalnog vijeća, gornjeg doma parlamenta.

Ta kraljevina veličine Švicarske ima jak nacionalni identitet, kojeg podržava bivši kralj koji je pozvao narod da nosi tradicionalnu nošnju i do 1999. je branio gledanje televizije.

Bivši kralj je slavan po promicanju filozofije gospodarstava utemeljene na "brutto nacionalnoj sreći" umjesto brutto unutrašnjeg proizvoda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene