Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SAD-a, George W. Bush, konačno je prekinuo svoju šutnju o skandalu koji je potresao Republikansku stranku i izjavio da je "zgađen" pedogilskim sadržajem elektronskih pisama bivšeg republikanskog kongresmena Marka Foleya maloljetnim djelatnicima Kongresa. No, Foley je, čini se, i sam bio žrtva seksualnog zlostavljanja.


- Užasnut sam i šokiran neprihvatljivim ponašanjem kongresmena Foleya, izjavio je Bush.

Vezani članci Slika nije dostupna Bush i Cheney zbog uragana Gustav neće biti na Republikanskoj konvenciji Slika nije dostupna Reakcije na govor predsjednika Busha

- Zgađen sam tim otkrićem i činjenicom da je na takav način iznevjerio i razočarao građane koji su mu dali povjerenje, rekao je Bush.

Ipak, Bush nije propustio pozvati republikance na podršku republikanskom čelniku dennisu Hastertu, koji se našao na udaru žestokih kritika zato što Foleya nije ranije "neutralizirao".

- Poznajem Dennyja Hasterta, više puta sam se sreo s njim. On je otac, učitelj, vođa. On brine za djecu ove zemlje i učinit će sve što je u njegovoj moći i dužnosti da se slučaj istraži do kraja, stao je Bush u njegovu obranu. 

To je prvi put da se Bush oglasio o aferi, tek četiri dana nakon što je Foley dao ostavku u petak.

U međuvremenu je odvjetnik Marka Foleya, David Roth, odgovorio na optužbe za pedofiliju tvrdnjom kako Foley nije pedofil, nego homoseksualac koji se bori sa svojim alkoholizmom i traumom seksualnog zlostavljanja od strane svećenika, dok je bio adolescent.

Dodao je da Foley nikad nije stupio u bilo koji oblik seksualnog odnosa s maloljetnikom.