Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da je govor američkog predsjednika Georgea W. Busha u izraelskom parlamentu izazvao bijes Palestinaca.


'Bushev govor pred Knessetom nas je razbjesnio', rekao je Abbas novinarima, prenosi službena egipatska agencija Mena nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Hosnijem Moubarakom u Sharm el-Sheikhu.

Vezani članci U Gazi uništene stotine zgrada Biden o situaciji u Pojasu Gaze: "Molim da se ovo primirje održi. Vjerujem Bibiju Netanyahuu" Stanje u Pojasu Gaze - 2 Pozadina sukoba: "Problem je što je Gaza najveći kavez na zemlji. Izrael radi eksperiment nad ljudskim bićima"

Palestinski predsjednik je precizirao da je obznanio svoje stajalište Bushu izvan njihovog susreta u subotu u ljetovalištu na Crvenom moru.

U Izraelu gdje je počeo regionalnu turneju Bush je sudjelovao na proslavama 60. obljetnice države Izrael i nije otišao na palestinska područja gdje se taj datum smatra 'katastrofom'.

U govoru u Knessetu on je spomenuo palestinsku državu tek u jako dalekoj perspektivi.

'Ne želimo da Amerikanci pregovoraju u naše ime. Sve što od njih želimo, je da pokažu minimum neutralnosti', nastavio je Abbas.

Tražili smo od Busha da američko stajalište bude pravedno, dodao je. 

Na početku svojeg najnovijeg posjeta Bliskom istoku američki predsjednik George W. Bush je dao sjajne pohvale Izraelu, a na njegovu kraju uputio je strogu pouku arapskom svijetu da izoliraju države koje podržavaju terorizam i daju svojim građanima više sloboda.

'Prečesto se politika na Bliskom istoku sastoji od jednog čelnika na vlasti i oporbe u zatvoru', rekao je Bush na Svjetskom gospodarskom forumu o Bliskom istoku.

'Došlo je vrijeme da zemlje diljem Bliskog istoka napuste tu praksu i odnose se prema svojem narodu s dostojanstvom i poštovanjem koje zaslužuju', kazao je on.

Bushovo obraćanje stotinama svjetskih političara i gospodarstvenika okupljenih u egipatskom crvenomorskom obalnom gradu Sharm El-Sheikhu označava završetak njegove petodnevne turneje po Bliskom istoku tijekom koje je posjetio Egipat, Izrael i Saudijsku Arabiju.

Ovaj govor i Bushev drugi posjet Bliskom istoku ove godine dolazi osam mjeseci prije kraja njegova predsjedničkog mandata, koji je on postavio kao ciljani datum za postizanje obuhvatnog mirovnog sporazuma koji će riješiti dugotrajni sukob Izraela i arapskih zemalja i dovesti do stvaranja Palestinske države.

Bush je savjetovao arapskim državama da 'ostave iza sebe mržnju prema Izraelu' i 'energično ulažu' u palestinski narod, što on vidi kao njihovu ulogu u mirovnom procesu. Za razliku od toga mnogi Arapi smatraju kako Bush previše naginje Izraelu u dugotrajnom bliskoistočnom sporu i da Washington ne pritišće Izrael dovoljno snažno kako bi popustio u pitanjima koja izazivaju gnjv Palestinaca i priječe sporazum.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju