Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George Bush rekao je da Sjedinjene Države smatraju prioritetom oslobađanje bugarskih medicinskih sestara koje su u Libiji osuđene na smrt zbog toga što su djecu zarazile HIV-om.


"Snažno podupiremo oslobađanje bugarskih sestara u Libiji", rekao je Bush na konferenciji za novinare u Sofiji.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatske medicinske sestre ne žele iz Libije Slika nije dostupna Split: Lažne medicinske sestre opljačkale umirovljenicu

"To je našoj zemlji prioritet", dodao je. "Ali mi od srca suosjećamo s djecom zaraženom HIV-om i AIDS-om".

Pet sestara i liječnik Palestinaca osuđeni su u prosincu prošle godine da su namjerno HIV-om zarazili 426 djece. Bilo je to veoma ispolitizirano suđenje koje je omelo pokušaj Libije, članice OPEC-a da obnovi pune diplomatske odnose sa Zapadom.

Zbog "pozitivnih" europskih incijativa, možda pozitivno završi
nastojanje da se oslobodi šestero zdravstvenih radnika stranaca, rekao je u nedjelju Saif al-Islam, utjecajni sin libijskoga predsjednika Moamera Gadafija.

Rekao je to nakon razgovora s povjerenicom Europske unije za vanjske poslove Benitom Ferrero-Waldner i njemačkim ministrom vanjskih poslova Frankom-Walterom Steinmeierom.

"S europske strane dolaze pozitivne inicijative. Na kraju smo
maratonske utrke i sad smo u najtežoj fazi".

"Rezultat će biti dobar. Nadamo se da je to početak kraja ovoga problema", rekao je Islam koji je često sudjelovao u pregovorima između EU-a i obitelji zaražene djece.