Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush nezadovoljan Gonzalesovom ostavkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je da je "nevoljko" prihvatio ostavku ministra pravosuđa Alberta Gonzalesa, ističući njegove zasluge i vrsno obnašanje dužnosti, te zamjerajući većinskim demokratima u Kongresu da suministra "nepravedno tretirali...i povlačili njegovo dobro ime po blatu".

"Al Gonzales je čovjek od integriteta, pristojnosti i načela i ja sam nevoljko prihvatio njegovu ostavku s velikom poštovanjem za službu koju je pružao našoj zemlji", izjavio je Bush u Crafwordu u Teksasu, gdje se nalazi na odmoru.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

Istaknuo je da je Gonzales, tijekom dvije i pol godine kao ministar pravosuđa i ranije kao pravni savjetnik Bijele kuće, odigrao ključnu ulogu u "oblikovanju američke politike u ratu protiv terorizma", te značajno pridonio donošenju važnih zakona, kao i borbi protiv korupcije, pedofilije i na suzbijanju mladenačkih bandi.

"Nakon mjeseci nepoštenog tretmana koji je stvorio štetnu pomutnju u ministarstvu pravosuđa, Gonzales je odlučio napustiti svoj položaj i ja prihvaćam njegovu odluku", rekao je Bush.

Američki predsjednik je objavio da će do imenovanja Gonzalesova nasljednika vršitelj dužnosti ministra biti njegov sadašnji zamjenik Paul Clement.

Kao mogući nasljednik u američkim se medijima najčešće spominje ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff.

Iako su zbog afere s otpuštanjem saveznih tužitelja i kontroverzi oko programa prisluškivanja, čelnici Demokratske stranke ali i neki od utjecajnih republikanaca mjesecima tražili Gonzalesovu ostavku, ona je u Washingtonu dočekana s iznenađenjem.

Sam ministar je nije spominjao kada je prije tjedna dana odlazio na odmor, a njegovi pomoćnici pripremali su program njegova rada za idućih nekoliko mjeseci.

Predsjednik Bush do sada je pružao punu podršku Gonzalesu, svom dugodišnjem političkom savezniku i prijatelju iz Teksasa, i odlučno odbacivao sve zahtjeve za njegovom ostavkom.

"Alberto Gonzales nikada nije bio pravi čovjek za tu dužnost.
Manjkala mu je nezavisnost, prosuđivanje i kičma da kaže ne Karlu Roveu (Bushev savjetnik, također u ostavci)", kazao je čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid. On je najavio kako "ostavka nije kraj priče" i da će Kongres rasčistiti tu "zbrku" i sljediti trag do Bijele kuće.

"Puno prekasno. Snažna politizacija federalnog pravosudnog sustava koja se dogodila pod njegovim mandatom ozbiljno je narušila povjerenje javnosti u naše pravosuđe. Predsjednik sada mora obnoviti kredbilitet ministra pravosuđa", kazala je predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Republikanska senatorica Susan Collins ocijenila je kako je
Gonzalesovo odstupanje "korak naprijed za ministarstvo pravosuđa", a demokratski predsjednički pretendent John Edwards je kratko komentirao "bolje ikad nego nikad".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene