Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SAD-a George W. Bush požurio je poduzimanje mjera zbog nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje, ali je naglasio da će se njegova zemlja pritom oslanjati na diplomatske aktivnosti i da nema namjeru vojno intervenirati u Sjevernoj Koreji.


- Potez Sjeverne Koreje nastavak je prijetnje Pyonyanga svjetskom miru i stabilnosti, rekao je Bush.
 
- Da bi odgovorili na takvo ponašanje mi surađujemo s našim partnerima u regiji i UN-ovim Vijećem sigurnosti, kako bi osigurali pravilan odjek, tj. osudu i poduzimanje određenih mjera po režim u Pyonyangu, dodao je Bush.
 
Bush traži oštar odgovor Vijeća sigurnosti na nuklearni pokus Sjeverne Koreje.

Vezani članci Policijska sirena, ilustracija Incident u Vinkovcima: 71-godišnji muškarac vatrenim oružjem napao i ozlijedio 53-godišnju ženu Ilustracija (Foto: AFP) Sjeverna Irska prisjetila se najkrvavijeg napada: Prije 20 godina odjeknula strašna eksplozija i odnijela 29 života

- SAD nema nuklearnog naoružanja na korejskom poluotoku niti imamo namjeru napasti Sjevernu Koreju, izravan je bio Bush.

No, dodao je kako je potez Sjeverne Koreje pojačao tenzije u regiji, koje prijete svjetskoj sigurnosti (odmah nakon objave o uspješno izvedenom nuklearnom pokusu, mnogi su analitičari upozorili kako bi to moglo dovesti do utrke u naoružanju u regiji, što bi uzdrmalo međunarodnu političku i sigurnosnu scenu, op. a.).
 
Bush je iskoristio priliku da javno zahvali Kini, Južnoj Koreji, Japanu i Rusiji zbog oštre osude nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje. 

- SAD će krizu nastojati riješiti diplomatskim putem, no ostavljamo otvorene sve opcije kako bi obranili naše prijatelje i naše interese u regiji, kojima prijeti Pyongyang, naglasio je Bush.