Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush krenuo na europsku turneju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush danas je iz Washingtona krenuo na europsku turneju koju će početi u Ukrajini, nastaviti u Rumunjskoj i Hrvatskoj, te završiti u Rusiji, javljaju svjetske agencije.

"Predsjednik i gospođa Bush posjetit će u Ukrajinu, Rumunjsku i Hrvatsku kako bi podržali napredovanje slobode i demokracije te ojačali NATO za suočavanje s izazovima 21. stoljeća", najavila je u nedjelju Bijela kuća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rušenje 'blizanaca' SAD se sjeća: Amerikanci obilježavaju 11. obljetnicu napada koji je promijenio svijet Slika nije dostupna Stav nobelovca Nadbiskup Tutu: Blairu i Bushu treba suditi za Irak

Bush će se u utorak, 1. travnja, u Kijevu sastati s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Juščenkom i premijerkom Julijom Timošenko.

Od 2. do 4. travnja Bush će sudjelovati na summitu NATO-a u Bukureštu, a pored toga održat će i bilateralne sastanke s rumunjskim predsjednikom Traianom Basescuom i premijerom Calinom Popescuom-Tariceanuom, te s glavnim tajnikom NATO-a Jappom de Hoopom Schaeferom.

Američki predsjednik sa suprugom 4. i 5. travnja boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj, gdje će se sastati s predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom, a predviđen je i njihov zajednički radni ručak s čelnicima onih zemalja koje na summitu dobiju pozivnice za članstvo u NATO-u.

Poziv u članstvo Saveza na summitu očekuju Hrvatska, Makedonija i Albanija, a uključenje u program priprema za članstvo MAP - Ukrajina i Gruzija.

"Postojeća transformacija i širenje NATO-a povijesni je uspjeh u jačanju Saveza i promicanju slobode i demokracije u srednjoj i istočnoj Europi. Posjet predsjednika Busha Ukrajini, Rumunjskoj i Hrvatskoj naglasit će važnost jačanja cjelovitosti, slobode i mira u Europi", ističe se u najavi Busheva europskog posjeta Bijela kuća.

Dužnosnici administracije, diplomati i analitičari smatraju kako će se Bush u Bukureštu susresti s otporom prema planovima širenja NATO-a, posebno kada je riječ o davanju statusa kandidata Ukrajini i Gruziji, dok se kod tri zemlje jugoistočne Europe jedino pozivnica Hrvatskoj ne dovodi u pitanje. Grčka prijeti vetom Makedoniji ako se ne riješi spor oko imena, a ni oko Albanije nema pune suglasnosti.

"Administracija je zagovarala da sve tri balkanske zemlje trebaju biti primljene odjednom. Ako je Makedonija blokirana, neki vjeruju da Albaniji, čija se kandidatura smatra slabijom od hrvatske, može biti rečeno da intenzivira reforme svog političkog sustava prije pridruživanja", navodi u nedjelju International Herald Tribune (IHT).

Kako Makedonija i Albanija imaju i neka međusobna pitanja, prisutna su i stajališta da bi primanjem samo Albanije Makedonija mogla doći u nepovoljniji položaj, kazao je ranije za Hinu jedan američki dužnosnik.

Sudjelovanjem na svom šestom i posljednjem summitu NATO-a, na kojem želi učvrstiti svoje naslijeđe širenja Saveza od Baltičkog do Crnoga mora, te jačanja slobode i demokracije na tom prostoru, Bush počinje oproštaj od svjetske političke pozornice, ocjenjuju američki mediji.

Bush će vjerojatno dobiti nešto od onoga što želi na NATO summitu...No devet mjeseci prije isteka njegova mandata, Bush bi mogao otkriti da mu je sposobnost uvjeravanja europskih čelnika oslabila, kao što je i slučaj s američkim Kongresom, ocjenjuje agencija AP.

Europski čelnici znaju da novi predsjednik može promijeniti smjer NATO-a. Iz tog razloga mogu tražiti se se neke odgode, uključujući preuzimanje obveza prema Ukrajini i Gruziji, sve dok Bush ne napusti ured u siječnju 2009., navodi AP i dodaje kako bi na summitu "mogao biti djelomice osujećen i Bushov cilj da osvoji zajedničko članstvo za Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju".

"Mislim da je ovaj NATO summit u osnovi 'Zbogom George' summit. Puno se energije već ulaže u gledanje unaprijed, nakon ove administracije", kazao je Daniel Hamilton, direktor Centra za transatlantske odnose iz Washingtona.

Njemačka, Francuska i neke druge zapadnoeuropske saveznice ne prihvaćaju američki argument kako je sada vrijeme da se Ukrajini i Gruziji ponudi MAP.

"Njemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno je rekla Putinu u Moskvi 8. ožujka da će Njemačka u svakom slučaju blokirati to nastojanje SAD-a", navodi u The Washington Postu, obično dobro upućeni kolumnist Jim Hoagland.

Podijeljeni NATO neće dati nacrt za konačno članstvo Ukrajini i Gruziji, umjesto toga summit će se usredotočiti na jačanje europskih snaga u Afganistanu i hrabri prijedlog predsjednika Busha da se povežu sustavi obrane od projektila SAD, NATO-a i Rusije u jednu "kooperativnu mrežu", navodi Hoagland.

Odluka NATO-a o nadama za članstvo Ukrajine i Gruzije, zajedno s Putinovom reakcijom na američke ideje za novi strateški pakt s Moskvom, mogu odlučiti hoće li summit označiti prekretnicu u pogoršavanju veza Rusija-Zapad, ocjenjuje u nedjelju Reuters.

Putin, koji za mjesec dana napušta dužnost, sudjelovat će na summitu u Bukureštu i sve će oči biti uperene u odnos dvojca Bush-Putin, dodaje Reuters.

Nakon telefonskog razgovora 7. ožujka, te osobnog Busheva pisma Putinu 12. ožujka, otvoren je put da državna tajnica Condoleezza Rice i ministar obrane Robert Gates tjedan kasnije u Moskvi predaju Putinu nacrt dokumenta na osam stranica "Deklaracija o strateškom okviru", koji sadrži ponudu Rusiji da sudjeluje u postojećoj američkoj i sjevernoatlanstkoj obrani od projektila, i budućem razvoju obrambene tehnologije, piše Jim Hoagland u Postu.

O tom su dokumentu prošle srijede i četvrtak u State Departmentu pregovarala izaslanstva dviju zemalja, a ako uspije daljnje usuglašavanje, on bi trebao biti prihvaćen 6. travnja na sastanku Bush-Putin u Sočiju.

Na trodnevnom sastanku na vrhu u Bukureštu, najvećem summitu u povijesti NATO-a, trebalo bi biti riješeno i pitanje mjesta održavanja summita 2009. na 60. obljetnicu Saveza, nakon što je francusko-njemački dogovor da zajednički budu domaćini summita na Rajni propao zbog inzistiranja Njemačke da se summit održi u Berlinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene