Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush gradi ogradu duž granice s Meksikom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je potpisao zakon koji će omogućiti izgradnju 700 milja (1126 km) duge ograde duž granice s Meksikom što će uz druge mjere pridonijeti obuzdavanju ilegalne imigracije.

"Nažalost SAD desetljećima nisu u cijelosti kontrolirale svoje granice i zato je ilegalna imigracija u porastu. Naša je odgovornost ojačati zakone i osigurati granice", kazao je Bush na svečanosti potpisivanja zakona u Bijeloj kući.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Meksički predsjednik skratio posjet Kanadi zbog uragana Slika nije dostupna Bush, Harper i Calderon na summitu u Kanadi

Najavio je i da će zakon omogućiti i uvođenje drugih mjera za
jačanje kontrole na južnoj granici SAD, kao što je povećanje broja graničara, angažiranje snaga Nacionalne garde, uvođenje satelitskog nadzora, kamera i drugih tehnoloških pomagala.

Novi zakon samo odobrava izgradnju ograde a inicijalna sredstva od 1,2 milijarde dolara ranije su predviđena zakonom o financiranju domovinske sigurnosti u 2007.

Bush je naglasio da je za rješavanje problema ilegalnih imigranata, kojih u SAD prema procjenama ima između 11 i 12 milijuna, nije dovoljna samo kontrola granica već je potrebna sveobuhvatna reforma imigrantske politike.

Naša realnost su milijuni ilegalnih imigranata, no ja sam protiv masovnog protjerivanja ali i protiv amnestije, i potrebno je u suradnji s Kongresom tražiti neko srednje rješenje, kazao je Bush.

Glavni element te reforme trebao bi biti zakon o privremenom
zapošljavanju radne snage, zaustavljen u Kongresu zbog protivljenja dijela republikanaca iz poljoprivrednih regija sa zapada SAD, koje su u velikoj mjeri oslonjene na jeftinu radnu snagu iz Meksika.

CNN je u svom izvješću ukazao na apsurdnu mogućnost da bi sljedeći saziv Kongresa, koji bi prema svim prognozama trebao imati demokratsku većinu, mogao lakše prihvatiti taj zakon od sadašnjeg.

Demokratska stranka zakon je nazvala predizbornom akrobacijom.

"Napuštanjem sveobuhvatnih imigracijskih reformi i prihvaćanjem predizbornih političkih akrobacija, predsjednik Bush i republikanci u Washingtonu još jednom su stavili interese svoje stranke ispred interesa američkog naroda", ocijenio je glasnogovornik demokratskog Nacionalnog odbora Luis Miranda.

Predsjednik Bush u četvrtak sudjeluje na predizbornim skupovima republikanskih kandidata u saveznim državama Iowa i Michigan.


Calderon: Zid je velika pogreška 

Odluka Sjedinjenih Država da dozvole gradnju zida na granici s Meksikom je "velika pogreška", izjavio je u predsjednik Meksika Felipe Calderon koji ga je usporedio s Berlinskim zidom.

"Inicijativa podizanja zida na granici između naših dviju zemlja ništa ne rješava", rekao je predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare s kanadskim premijerom Stephenom Harperom.

"Čovječanstvo je pogriješilo s Berlinskim zidom. I Sjedinjene Države također prave veliku grešku podizanjem zida između naših dviju zemalja", nastavio je Calderon koji će stupiti na dužnosti 1. prosinca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene