Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush demokratima prijeti vetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči prvog zasjedanja novog saziva američkog Kongresa s demokratskom većinom, predsjednik George W. Bush u kolumni u 'The Wall Street Jornalu' pozvao je zastupnike na suradnju s njegovom administracijom oko Iraka, poreza, proračuna i drugih ključnih pitanja, upozorivši kako će u suprotnom zakone koji budu samo 'političke deklaracije' zaustaviti vetom.

'Zajedno, imamo priliku služiti američkom narodu rješavajući složene probleme, za koje mnogi ne očekuju da mogu biti otvoreni ili riješeni u uvjetima strančarenja današnjeg Washingtona. Da bi to učinili, međutim, ne možemo voditi politiku kao obično', navodi Bush kao gost kolumnist u tekstu koji je WSJ stavio na svoju web stranicu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bushu rekordno niska podrška javnosti Slika nije dostupna Reakcije na govor predsjednika Busha

'Demokrati će kontrolirati Predstavnički dom i Senat, i stoga
dijelimo odgovornost za ono što ostvarimo', dodao je Bush.

Bush je, nastavljajući kolumnu u dvostranačkom tonu uoči prvog zasjedanja 110. saziva Kongresa u četvrtak, ponovio svoja poznata stajališta o nužnosti pobjede u ratu u Iraku i zadržavanju niskih poreza, koje su demokrati često kritizirali. U svojih šest godina koliko je u Bijeloj kući, Bush je stavio veto samo na jedan zakon, no podsjetio je čitatelje kako Ustav poziva predsjednika da sam prosudi koji će prijedlog potpisom pretvoriti u zakon.

'Ako Kongres odluči donositi zakone koji su obične političke
deklaracije, onda će izabrati zastoj', zaprijetio je Bush na početku kohabitacije s demokratskim Kongresom.

'Ako se odabere drugačiji pristup, iduće dvije godine mogu biti
plodne za našu zemlju. Mi možemo pokazati američkom narodu kako Republikanci i Demokrati mogu zajednički pronaći načine da pomogu Ameriku učiniti sigurnijim i prosperitetnijim društvom', istakao je Bush u WSJ-u.

Novo demokratsko čelništvo Kongresa ambiciozno je najavilo stavljanje nekoliko ključnih zakonskih prijedloga u proceduru već u prvih 100 sati rada novog saziva.

Bush se u srijedu planira sastati sa svojim kabinetom kako bi razmotrili prioritetna domaća pitanja, a navečer je na prijem pozvao desetak ključnih članova Kongresa - Demokrata i Republikanaca.

Bush je pod pritiskom da objavi, već odgađanu novu strategiju za Irak, no dužnosnici administracije su izjavili kako se ona još razmatra i neće biti objavljena ovoga tjedna.

Najveća američka TV mreža NBC u utorak je objavila, pozivajući se na izvore iz Pentagona, kako nova strategija tzv. 'porasta i ubrzanja' predviđa slanje dodatnih 20.000 američkih vojnika u Irak.

U kolumni u Wall Street Journalu, Bush ističe kako je prioritet
pomoći Iraku da preuzme punu kontrolu nad unutarnjim poslovima. 'Sada imamo priliku izgraditi dvostranački konsenzus kako bi se borili i pobjedili u ratu', napisao je Bush.

Demokrati su vezani odlukom birača na izborima 7. studenoga, koji su ih nakon 12 godina vratili na vlast, u najvećoj mjeri zbog nezadovoljstva ratom u Iraku, pa unatoč s Bushovim pozivima za dvostranački konsenzus, treba očekivati oštro sukobljavanje oko 'nove strategije' za Irak.

Bush je također najavio kako će u veljači podnijeti prijedlog
proračuna za iduću godinu, kojima bi se porezne olakšice
republikanskog Kongresa učinile trajnima, uravnotežio proračun do 2012. godine, te zemlji omogućio rješavanje pitanja socijalne skrbi i programa zdravstvenog osiguranja Medicair i Medicaid.

Bush je kolumne u WSJ do sada objavio četiri puta, povodom prve obljetnice terorističkih napada 11. rujna 2001., kako bi promovirao svoj reizbor 2004., obilježio svoju drugu inauguraciju 2005. i ponovo 2005. kako bi zabilježio američku reakciju na tsunami u Indijskom oceanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene