Naoružani muškarci u nedjelju navačer napali su goste restorana i hotela u centru glavnog grada Burkine Faso. U napadu je poginulo 17 osoba, a osmero ih je ranjeno, objavila je vlada.


Još neidentificirani islamski ekstremisti započeli su pucnjavu u turskom restoranu u nedjelju navečer u glavnom gradu Burkine Faso pri čemu su ubili najmanje 17 ljudi. U posljednje dvije godine ovo je drugi takav napad na mjesta koja su popularna među strancima.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Macron poziva da zajedno s SAD-om pošaljemo 13 milijuna doza za Afriku Ebola, ilustracija Nakon pet godina Gvineja bilježi nove slučajeve ebole, umrlo troje ljudi

Nije bilo izjava o tome tko preuzima odgovornost za nasilje koje se nastavilo do ranih jutarnjih sati, uz još jednu tešku razmjenu pucnjave između policije i napadača.

Sigurnosne snage ubile su tri napadača, ali neki ljudi su još uvijek zarobljeni u zgradi, kaže ministar komunikacija Remis Dandjinou.

Napad je počeo u nedjelju nedugo nakon 21 sat na području užurbane avenije Kwame Nkrumah. Svjedoci navode da su tri muškarca počeli pucati na goste koji su sjedili ispred hotela i restorana. Dva mjesta su bila centar napada: Hotel Bravia i restoran Aziz Istanbul.

"U pucnjavi je poginulo 17 osoba, a njihove nacionalnosti tek treba potvrditi, osam je ozlijeđenih", izjavili su iz vlade za agenciju AFP.

Ministar komunikacija Remis Dandjinou izjavio je kako još nije jasno koliko je osoba bilo uključeno u napad, a napadači se još nalaze u restoranu gdje su započeli pucnjavu.

"Ograničeni su na jedan dio zgrade koju su napali. Sigurnosne i specijalne snage provode operaciju", izjavio je Dandjinou za državnu televiziju.

Vojska je blokirala centar grada, a američko veleposlanstvo u Ouagadougou je upozorilo svoje građane da izbjegavaju navedeno područje.

Burkina Faso je poput ostalih zemalja zapadne Afrike povremeno bila meta napada džihadstičke skupine koja djeluje širom područja Sahel.

U siječnju 2016. u napadima na restoran i hotel u Ouagadougou ubijeno je trideset ljudi, a za napad je odgovornost preuzela skupina al Qaeda islamskog Magreba.