Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ranije ovog tjedna objavljeno je da je logor stavljen pod karantenu jer su stanovnici grada u kojem se nalazi kamp strahovali da izbjeglice imaju kožne bolesti. Bugarske vlasti istaknule su da nije bilo nikakvih medicinskih razloga da se logor zatvori, ali to su ipak učinili, zbog prosvjeda stanovnika grada Harmanlija.


Stotine izbjeglica smještenih u izbjegličkom centru Harmanli u Bugarskoj sukobilo se danas s policijom, koja je odgovorila vodenim topovima. Izbjeglice su ih gađali kamenjem i potpalili niz požara. U sukobima je oštećeno i nekoliko objekata, uključujući i novi centar za registraciju.

Vezani članci Slika nije dostupna Njemačka planira vraćati izbjeglice u Grčku Slika nije dostupna EU upozorava Mađarsku; Orban poručuje 'borimo se protiv elite'

I dalje gore gume, madraci i namještaj pa su na mjesto događaja pristigli vatrogasci, uz dodatna policijska pojačanja. Još nije poznato što je dovelo do sukoba, no po nekim informacijama izbjeglice i migranti pokušali su napustiti centar.

Ranije ovog tjedna objavljeno je da je logor stavljen pod karantenu jer su stanovnici grada u kojem se nalazi kamp strahovali da izbjeglice imaju kožne bolesti. Navodno je bilo zabilježeno i nekoliko slučajeva malarije, piše Sofia Globe.

Bugarske vlasti istaknule su da nije bilo nikakvih medicinskih razloga da se logor zatvori, ali to su ipak učinili, zbog prosvjeda stanovnika grada Harmanlija. Trenutno je u izbjegličkom centru smješteno oko 3000 ljudi.

Podsjetimo, među zemljama članicama EU-a i dalje nema suglasnosti oko novog pristupa u vezi s raspodjelom izbjegličkog tereta, nakon što u rujnu iduće godine istekne rok važećeg sustava o obvezujućim kvotama.