Migranti stoje u redu za hranu u prihvatilištu u Beogradu (Foto: AFP)
Migranti stoje u redu za hranu u prihvatilištu u Beogradu (Foto: AFP) Foto: Afp

Mještani sela Bački Vinogradi, na sjeveru Vojvodine kod granice s Mađarskom, protjerali su migrante iz svojega mjesta "zbog straha i uništavanja obližnjih salaša", objavili su u četvrtak vojvođanski mediji, prenoseći navode Pannon RTV-a.


"Mještani Bačkih Vinograda kažu da su ih migranti tjednima držali u strahu, te su se stoga udružili i protjerali ih. Najviše ih je bilo na jednom salašu gdje su boravili dulje vrijeme i iza sebe su ostavili mnogo smeća", bilježi Pannon RTV izvještavajući iz mjesta u kojemu je većina stanovnika mađarske pripadnosti.

Vezani članci Bazen, ilustracija Za utapanje dječaka u bazenu krivi roditelji? Čuvar na bazenu gluhonijema osoba, a tužiteljstvo istražuje i moguće zanemarivanje djeteta Tisuće izbjeglica iz BiH preko Hrvatske žele do zapadne Europe (Foto: Dnevnik.hr) Migranti su opet na granicama Hrvatske: Hoće li se ponoviti 2016. godina i izbjeglička kriza?

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Robert Katona kaže da su migranti redom provaljivali u salaše, tražeći struju i vodu koju su potom ostavljali da curi i noću.

Katona dodaje da se migranti nisu ustručavali ni od toga da zauzmu salaše uz samu graničnu ogradu. Mještani i vlasnici oštećenih salaša na koncu su se udružili i protjerali migrante i sada ih je najviše u mjestu Horgošu u trošnoj zgradi nekadašnjeg veleposjednika koja se nalazi blizu granice, prenio je Pannon.

Mladi Pakistanac Adnan koji je izašao iz jednog hangara s privatnog posjeda kaže da ih ima između 40 i 50, imaju pitke vode, a hranu im donose humanitarne organizacije. On želi otići u Italiju jer mu je tamo obitelj, i pokušat će proći.

U jednom hangaru parkiran je kombi stranih tablica i izvana se vidjelo da unutra ima možda i više od 100 ljudi, izvijestio je Pannon RTV.

Migranata ima i u okolici Sombora, na sjeverozapadu Bačke.

Mjerodavni u somborskom prihvatnom centru za migrante rekli su da su uspjeli privući ilegalne migrante iz šatora u obližnjoj šumi te da su ih potom uputili u centre u centralnoj i južnoj Srbiji.

Prema podacima iz prosinca, u Srbiji boravi oko 4100 migranata u prihvatnim centrima i oko 300 ljudi koji su u pokretu oko granica. (Hina)