Pritisak migranata na hrvatsku granicu sve je veći. Tisuće, neki kažu i deseci tisuća izbjeglica koji se nalaze u BiH žele preko Hrvatske do zapadne Europe. Granica od gotovo tisuću kilometara koja dijeli dvije države posljednjih je dana najčešća meta ilegalnih prelazaka u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

Galerija


S dalekozorom u ruci brojni policajci postaje granične policije Cetingrad čuvaju 50-ak kilometara hrvatske granice. Samo u prva tri mjeseca u nezakonitom prijalazu granice uhvaćeno je 1375 osoba.

Vezani članci Milorad Dodik u Zagrebu Dodik upao na sjednicu pa uputio niz uvreda: ''Ja sam iznad tebe u svemu, čovječe. Ja sam veoma dobar s glavom. Samo ti nisi dobar s glavom'' Davor Filipović Filipović: ''Štitit ćemo temeljne narodnjačko-demokršćanske vrijednosti i vrijednosti Domovinskog rata u RH i u BiH''

Sirijac Izim i sam priznaje kako je nezakonito ušao u Hrvatsku, a danas se odlučio na povratak u Bosnu i Hercegovinu.

"Bosna. Idemo pješice iz Hrvatske u Bosnu, tu ćemo prijeći granicu i otići u Bosnu", rekao je Izim koji je ipak završio u rukama hrvatske policije.

Odbačene stvari migranata oko granice svjedoče koliko ih zapravo svakodnevno pokušava ući u Hrvatsku.

I dok Hrvatska, za sada uspješno, brani granice, u susjednoj državi - rasulo. Migranti iz Afganistana, Sirije i Iraka okupirali su trg u blizini Baščaršije.

Političari su u svojim porukama jasni.

"Mi ćemo naći načina kako ćemo se braniti od najezde i nismo mi bez šanse i ne može nitko da razmišlja u tom pogledu da smo bez šanse. Dakle, mi ne želimo ovdje promjene strukture stanovništva u budućnosti", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

No, u cijeloj priči problem su i dobro organizirane kriminlane skupine koje za određeni iznos organiziraju ilegalni ulazak u Hrvatsku. S kaznenim prijavama zbog krijumčarenja do sada je prijavljeno više od 70 osoba.

U Ravnateljstvu policije pozorno prate što se događa.

"Po nekim našim pokazateljima, podacima i prema podacima naših kolega iz BiH trenutno se tamo nalazi oko 3500 ilegalnih migranata s tendencijom određenog porasta. To je rezultat mjera na mađarskoj granici, naših mjera na našoj istočnoj granici, ali i specifičnih mjera u Albaniji i Srbiji koji uzrokuju ta tzv. sekundarna kretanja migranata", rekao je načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno te dodao kako je Hrvatska spremna za svako preusmjeravanje rute.

Novonastala situacija unazad četiri mjeseca, istaknuo je Ničeno, nema nikakav sigurnosni utjecaj na stanje u policijskim upravama koje su pogođene pritiskom na granicu.

"Zajedno s našim partnerima u Frontexu napravili smo procjenu ugroze granice i jednu mirnu diplomatsku ofenzivu. Naime, posjetili smo s razine ministra, državnog tajnika i glavnog ravnatelja sve zemlje u okruženju", rekao je Ničeno. 

 Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr