457586
457586
457586
457586
457586

NEMA DOGOVORA NI PLANA Europa i dalje ne zna kamo će s izbjeglicama

  • , 18.11.2016., 18:09
  • Autor:
  • komentara

Obvezujuće kvote nisu se pokazale učinkovitima, ali unutar Europske unije i dalje nema konsenzusa o tome kako riješiti problem smještaja izbjeglica.

 
 
 
 
Izbjeglice i dalje pristižu u Europu (Foto: AFP)
Izbjeglice i dalje pristižu u Europu (Foto: AFP)

Među zemljama članicama i dalje nema suglasnosti oko novog pristupa u vezi s raspodjelom izbjegličkog tereta, nakon što u rujnu iduće godine istekne rok važećeg sustava o obvezujućim kvotama.

"Pokušavam pronaći kompromis, ali još uvijek nismo dotle stigli. Postoji još puno razlika u stajalištima", izjavio je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

Ministri, između ostaloga, razgovaraju o prijedlogu novog sustava azila koji je predstavilo slovačko predsjedništvo. Njime se odbacuje bilo kakav mehanizam koji bi zemlje članice obvezivao da prima izbjeglice iz zemalja članica na vanjskim rubovima EU-a, u koje migranti prvo pristižu.

Umjesto toga, slovačko predsjedništvo predlaže da se svakoj zemlji ostavi na volju kako će pomoći drugoj članici koja se nađe pod velikim izbjegličkim pritiskom, neku vrstu "fleksibilne solidarnosti".

EU je donio plan o raspodjeli 160.000 izbjeglica iz Italije i Grčke prema obvezujućim kvotama koji bi trebalo provesti do jeseni 2017., ali se ostvaruje vrlo sporo, uz otvoreni otpor nekih zemalja.

O slovačkom prijedlogu raspravljalo se i na neformalnoj radnoj večeri ministara unutarnjih poslova u četvrtak navečer. "Imali smo vrlo otvorenu raspravu, koja je ponekad bila vrlo strastvena i vrlo iskrena", rekao je slovački ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak, dodajući da se prošlogodišnji plan o obvezujućim kvotama nije pokazao učinkovitim.

Zemlje koje najviše trpe migrantski pritisak poput Italije, Grčke i Malte, protive se konceptu fleksibilne solidarnosti.

"Mi ćemo odbaciti taj prijedlog", rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano, dodajući da bi prije nego što se donese odluka o budućim pravilima za primanje azilanata, Europska unija trebala provesti već dogovoreni plan o relokalizaciji.

Rasprava o "fleksibilnoj" ili "učinkovitoj" solidarnosti nastavit će se u prosincu na sastanku ministara unutarnjih poslova, a onda i na summitu čelnika EU-a sredinom sljedećeg mjeseca.

Jedna od glavnih tema ministarskog sastanka u petak je pitanje sigurnosnih kontrola kod ulazaka državljana trećih zemalja u EU-u.

Europska komisija je u srijedu predložila uspostavu Europskog sustava za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) radi jačih sigurnosnih provjera putnika koji u EU mogu ulaziti bez viza.

Riječ je o sličnom sustavu koji imaju Sjedinjene Države, prema kojem se svi koji ulaze u tu zemlju, a ne trebaju vize, moraju preko interneta unaprijed registrirati najmanje 72 sata prije ulaska i platiti naknadu.

Ta se registracija mora napraviti samo jednom i onda vrijedi za veći broj putovanja te ubrzava preglede na graničnim prijelazima. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se