Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Belgijski sindikati organizirali su široku akciju protiv mjera štednje nove vlade te se posljednjih tjedana naizmjenice provode sindikalne akcije u različitim dijelovima zemlje, a u ponedjeljak je na redu glavni grad Bruxelles s okolicom, koji je potpuno paraliziran.


Javni prijevoz u Bruxellesu u potpunom je kolapsu, podzemna željeznica, tramvaji i autobusi uopće ne voze. U bruxellskoj zračnoj luci otkazana je gotovo polovica letova jer je osoblje zaduženo za prtljagu u štrajku. Nijedan vlak nije krenuo iz Bruxellesa, niti stigao u taj grad.

Vezani članci Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Mihalinec i Šprem o kritikama da su izigrali nenastavno osoblje: "Prvo ljudi moraju vidjeti što je ispregovarano i kakve su plaće" Premijer Andrej Plenković Plenković o štrajku prosvjetara: "I drugi polako počinju dolaziti sa zahtjevima o koeficijentima"

Na prilazima Bruxellesu postavljene su barikade kroz koje sindikalni čelnici propuštaju samo manji dio automobila. Pred pojedinim bolnicima blokirani su prilazi parkiralištima, a kako većina zakazanih posjeta liječnicima nije otkazana, oko bolnica se stvara velika gužva zbog automobila koji traže parkirno mjesto. Poremećen je rad u školama i administraciji te u industrijskim zonama.

FOTO Prosvjedi se pretvorili u nasilje: Ozlijeđeni u bolnicama, na ulicama kaos

Štrajk u Bruxellesu zadnji je u nizu sindikalnih prosvjeda koji se posljednjih tjedana naizmjenice održavaju u različitim dijelovima zemlje, a za sljedeći ponedjeljak, 15. prosinca, najavljen je opći štrajk u cijeloj zemlji.

Štajkovi su započeli prošli mjesec kada se u Bruxellesu okupilo preko 100.000 prosvjednika i kada je došlo do nasilja u kojem je nekoliko desetaka osoba ranjeno te počinjena veća materijalna šteta.

Nova beglijska vlada premijera Charlesa Michela najavila je niz mjera, među kojima je pomicanje životne dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina i ukidanje rasta plaća sljedeće godine u visini inflacije, što je u Belgiji na snazi već niz godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook