Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom karijesu

REVOLUCIJA Znanstvenici otkrili kako na prirodan način spasiti svaki zub

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zubi bi se ubuduće mogli natjerati da sami sebe popravljaju, što bi značilo kraj bolnim posjetama zubarima i ugradnjama svakojakih plombi, kažu britanski znanstvenici koji su izumili lijek koji uspješno popravlja rupe u zubima miševa.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta King u Londonu pokazao je da kemikalija može potaknuti matične stanice u zubnoj pulpi na taj način da one izliječe sitne rupe u zubima miševa. Naziv lijeka koji su napravili je Tideglusib.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opskrba nije ugrožena S tržišta se povlači serija lijekova: HALMED objavio zašto Ilustracija Odluka HZZO-a Odlične vijesti za sve šećeraše: Nakon inicijative udruge, ukinuta doplata za važan lijek

Lijek su primijenili tako da su biorazgradivu spužvicu namočili u spomenuti lijek te je onda gurnuli u oštećenje na zubu, odnosno rupu. U studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Science Reports, navedeno je da je ta metoda liječenja zuba dovela do "potpunog i efektivnog prirodnog oporavka", prenosi BBC.

Kod standardnog liječenja zubnog karijesa, posjet zubaru podrazumijeva kopanje po oboljelom zubu sitnim svrdlima te korištenje smjese metala ili kompozita sastavljanog od praha keramike i stakla. U oba je slučaja tijekom života često potrebno i više puta zamijeniti takve plombe, jer i one propadaju.

No, vratimo se na primjenu Tideglusiba. Dakle, nakon što su znanstvenici biorazgradivu spužvicu natopljenu u lijek stavili u oštećeni dio zuba, preko svega su nanijeli zaštitni sloj. S vremenom biorazgradiva spužva u zubu nestane, lijek napravi svoje i zub je u potpunosti izliječen, a rupe više nema.

"Prostor u kojem se nalazila spužvica postaje pun minerala tijekom razgradnje i regeneracije zuba pa se tamo ubuduće niti ne nalazi ništa što može zakazati (poput plombe)", ističe profesor Paul Sharpe, koji je sudjelovao u navedenoj studiji te dodaje da je upravo biorazgradiva spužvica ključ čitavog procesa.

Isto tako, Sharpe smatra da bi se lijek mogao naći na tržištu u roku od tri do pet godina.

Zanimljivo je i da Tideglusib mijenja seriju signala u stanicama koji se nazivaju "Wnt" i koji su implicirani u nekim tumorima. Isto tako, taj je lijek već testiran i na pacijentima kao potencijalna terapija za demenciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene