Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zubi bi se ubuduće mogli natjerati da sami sebe popravljaju, što bi značilo kraj bolnim posjetama zubarima i ugradnjama svakojakih plombi, kažu britanski znanstvenici koji su izumili lijek koji uspješno popravlja rupe u zubima miševa.


Tim znanstvenika sa Sveučilišta King u Londonu pokazao je da kemikalija može potaknuti matične stanice u zubnoj pulpi na taj način da one izliječe sitne rupe u zubima miševa. Naziv lijeka koji su napravili je Tideglusib.

Vezani članci Humanitarna akcija za Lorenu - 8 Lorena ima rijetku bolest: "Da joj je dijagnosticirana odmah po rođenju, ona danas ne bi imala simptoma" Ilustracija Otkrivena nova droga na ulicama, više osoba umrlo od predoziranja: "Ovo je nešto što zabrinjava"

Lijek su primijenili tako da su biorazgradivu spužvicu namočili u spomenuti lijek te je onda gurnuli u oštećenje na zubu, odnosno rupu. U studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Science Reports, navedeno je da je ta metoda liječenja zuba dovela do "potpunog i efektivnog prirodnog oporavka", prenosi BBC.

Kod standardnog liječenja zubnog karijesa, posjet zubaru podrazumijeva kopanje po oboljelom zubu sitnim svrdlima te korištenje smjese metala ili kompozita sastavljanog od praha keramike i stakla. U oba je slučaja tijekom života često potrebno i više puta zamijeniti takve plombe, jer i one propadaju.

No, vratimo se na primjenu Tideglusiba. Dakle, nakon što su znanstvenici biorazgradivu spužvicu natopljenu u lijek stavili u oštećeni dio zuba, preko svega su nanijeli zaštitni sloj. S vremenom biorazgradiva spužva u zubu nestane, lijek napravi svoje i zub je u potpunosti izliječen, a rupe više nema.

"Prostor u kojem se nalazila spužvica postaje pun minerala tijekom razgradnje i regeneracije zuba pa se tamo ubuduće niti ne nalazi ništa što može zakazati (poput plombe)", ističe profesor Paul Sharpe, koji je sudjelovao u navedenoj studiji te dodaje da je upravo biorazgradiva spužvica ključ čitavog procesa.

Isto tako, Sharpe smatra da bi se lijek mogao naći na tržištu u roku od tri do pet godina.

Zanimljivo je i da Tideglusib mijenja seriju signala u stanicama koji se nazivaju "Wnt" i koji su implicirani u nekim tumorima. Isto tako, taj je lijek već testiran i na pacijentima kao potencijalna terapija za demenciju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju