Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvrti dan suđenja

Breivik odustao od desničarskog pozdrava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anders Behring Breivik, kojemu se sudi za pokolj 77 osoba počinjen lani u Norveškoj, odustao je u četvrtak, četvrtog dana suđenja, od svog desničarskog ekstremističkog pozdrava.

U srijedu je njegov odvjetnik Geir Lippestad rekao da će tražiti od svog klijenta da odustane od tog pozdrava, ispružene desne ruke stisnute šake, provokativnog za obitelji žrtava i preživjele. Kad su mu skinute lisičine, Breivik je ostao stajati, a sudac ga je pozvao da sjedne, što je učinio.

U ideološkom manifestu objavljenom uoči pokolja 22. srpnja 2011. desničarski ekstremist je objasnio da taj pozdrav predstavlja 'snagu, čast i poziv na dvoboj marksističkim tiranima u Europi'.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

>> Breivik se u Liberiji sastao s Miloradom Ulemekom Legijom?

Predsjednik Skupine za podršku žrtvama 22. srpnja Trond Blattmann je rekao da taj pozdrav iskazuje potpuni nedostatak poštovanja prema žrtavama i njihovim bliskim osobama, prenijeli su norveški mediji.

Suđenje bi trebalo trajati deset tjedana, a posebice će biti usredotočeno na mentalno zdravlje optuženog. Ako ga se proglasi neuračunljivim, mogao bi doživotno biti zatvoren na psihijatriji, a u slučaju da ga se proglasi uračunljivim dobit će maksimalnu kaznu od 21 godinu zatvora. Ta se kazna može produljiti onoliko dugo koliko ga se bude smatralo opasnim.

Prvotna psihijatrijska procjena govorila je da je Breivik neuračunljiv, a druga, dovršena prošlitjedan, nije našla nikakav dokaz psihoze. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene