Predsjednica Brazila Dilma Rousseff za petak je sazvala krizni sastanak užeg kabineta, dan nakon povijesnih prosvjeda koji su okupili gotovo milijun ljudi, pri čemu je jedna osoba poginula.


Sastanak s ministrima trebao bi se održati nešto iza podneva po GMT-u, u Braziliji, pišu brazilski listovi na svojim internetskim stranicama. Ured predsjednice ranije je priopćio da je ona zbog prosvjeda otkazala put u Japan predviđen od 26. do 28. lipnja.

Vezani članci Slika nije dostupna Brazilska predsjednica najavila reforme: 'Moja vlada sluša pozive na promjene' Slika nije dostupna Brazil: 'Milijunski marš' u Riju, sukobi s policijom u Salvadoru

>> DIRLJIV VIDEO Policajci nisu htjeli na svoje sunarodnjake...

Više od milijun ljudi prosvjedovalo je u četvrtak navečer na ulicama više od 80 brazilskih gradova, tražeći dostojne javne usluge, protiv korupcije među političkom klasom, te zbog ogromnih svota koje se ulažu u organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2014.

U mjestu Ribeirao Preto, u državi Sao Paolo, skupinu prosvjednika srušio je automobil pokušavajući ih zaobići te je jedan od njih preminuo. "Jedno je vozilo srušilo skupinu od tri osobe i jedna je osoba preminula" u Ribeirao Pretu, 330 km od Sao Paola, priopćila je policija.

U Rio de Janeiru je prosvjedovalo 300.000 ljudi, ozlijeđeno je 40 osoba, u Sao Paolu ih je bilo oko 110.000.

U Braziliji je prosvjedovalo oko 30.000. U tom su gradu prosvjednici napali zgradu ministarstva vanjskih poslova gdje je u sukobu s policijom ranjeno njih tridesetak.

Na jugoistoku zemlje u Vitoriji gotovo 100.000 prosvjednika uništavalo je kabine za naplatu cestarine na mostu koji povezuje taj grad sa susjednim, a pred sudom je policija intervenirala kako bi raspršila jednu radikalnu skupinu.

U Salvador de Bahiji, nasilni sukobi također su izbili između oko 20.000 demonstranata i policije. Prosvjednici su bacali kamenje na jedan autobus Fife, organizatora Kupa konfederacija koji se trenutno igra u Brazilu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook